Niklas Mattsson i slopestylefinalen. Foto: Bildbyrån

Ingen medalj för Niklas Mattsson i slopestyle

Uppdaterad
Publicerad

Niklas Mattsson blev utan medalj i snowboardåkarnas slopestylefinal. Ett starkt andraåk räckte inte för att utmana de bästa totalt – när han gjorde några små missar i det första och tredje finalåket.  Mattsson fick nöja sig med en nionde plats i finalen.

Sundsvallssonen hade marginalerna på sin sida när han kvalificerade sig för final i slopestyle. Men det hade han inte i själva finalen. Det blev några ödesdigra missar i det första och tredje finalåket.

Andra finalåket var hans bästa i tävlingen, och då konkurrerade han med de allra bästa.

OS i Pyeongchang 2018

– Det är lite surt. Jag var så peppad inför sista åket. Men annars har det varit en fantastisk dag, bara träningen har gett mig så fantastiskt mycket. Nu är det bara att ladda om till big-airen, säger Niklas Mattsson till Kanal5.

17-årig segrare

Striden om medaljerna blev rafflande. Till slut blev det en amerikansk seger efter att 17-årige Red Gerard vunnit, efter att ha gjort ett mycket starkt tredje finalåk. Tvåa och trea blev kanadensarna Max Parrot respektive Mark McMorris.

Gerard är den näst yngsta manliga guldmedaljören i ett vinter-OS genom tiderna, endast slagen av den finländska backhopparen Toni Nieminen från Albertville 1992.

Norge hade en medalj på gång, men Ståle Sandbech fick nöja sig med en fjärdeplats och Marcus Kleveland föll tillbaka till en sjätteplats.

Yngsta manliga guldmedaljörerna i vinter-OS någonsin

1. Toni Nieminen, Finland, backhoppning, 1992: 16 år och 261 dagar

2. Red Gerard, USA, snowboard, 2018: 17 år och 227 dagar

3. Kim Dong-Sung, Sydkorea, short track, 1998: 18 år och 8 dagar

4. Dick Button, USA, konståkning, 1948: 18 år och 202 dagar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Pyeongchang 2018

Mer i ämnet