Niklas Mattsson i slopestylekvalet. Foto: TT Nyhetsbyrån

Knepet bakom Mattssons OS-final – kastade jackan

Uppdaterad
Publicerad

Svenske snowboardåkaren Niklas Mattsson är i OS-final i slopestyle. Mattsson gjorde ett mycket starkt andraåk och tog sig vidare som siste man. Efteråt avslöjar förbundskaptenen knepet för SVT Sport. – Han fick problem med motvind igen men då hade han tagit av sig jackan för att minska luftmotståndet, säger Jocke Hammar till SVT Sport.

I det första åket så gick Mattsson in på tionde plats med 50,81 poäng efter att ha fallit i samband med det andra hoppet, men han hade chansen att reparera sitt misstag i det andra kvalåket.

– Han fick motvind in mot sista och var inte ens nära att komma över så han landade kort, säger förbundskaptenen Jocke Hammar till SVT Sport.

Men i andra åket fick Mattsson till det och gick till final som siste åkare på poängen 73,53.

– Han var redo för andra åket men fick lite problem med motvind igen men då hade han tagit av sig jackan för att minska luftmotståndet lite och valde i sista sekunden att göra ett lite lättare trick, säger Hammar och utvecklar:

– Han skulle göra en 1440, en fyrvarvsrotation och tog ett blixtsnabbt beslut att göra 900, två och ett halv varvs rotation. Det är ganska stor skillnad och det visade sig vara väldigt klokt för det räckte med nöd och näppe.

Detta trots att vädret var dåligt.

– Det har varit ganska dåligt väder för oss det senaste tre-fem åren, säger Niklas Mattsson till TT och berättar om tankarna inför sista hoppet:

– Då var det bara att bestämma sig – jag ska fan i mig ta mig över det här. Och då tog jag ner hoppet till en niohundra i stället för tio.

Norska talangen Marcus Kleveland vann det första kvalet.

Niklas Mattsson föll i sitt första åk, men i det andra gick det desto bättre. Foto: TT Nyhetsbyrån

Måns Hedberg, som är den andra svensken i kvalet, inledde med en krasch och fick ledas av banan.

Finalen körs natten till söndag.

Sveriges snowboardåkare i OS

Visa

Niklas Mattsson

Född: 6 mars 1992.
Förening: Leksand Snowboard och Freestyleklubb.
VM-meriter:
2017: 9:a big air, 6:a slopestyle.
2015: 6:a big air, 11:a slopestyle.
2013: 2:a big air, 62:e slopestyle.
2011: 2:a slopestyle, 13:e big air.

Måns Hedberg

Född: 1993
Bor: I Bollnäs
Klubb: Bollnäs Alpina
Meriter: 11:a i big air och 9:e i slopestyle på VM 2017. 9:a i både big air och slopestyle på VM 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer