Emma Dahlström jublar över X-Games beslut. Foto: Bildbyrån

Mer X-Games för damerna – Dahlström jublar

Uppdaterad
Publicerad

Här är beskedet från tävlingsjätten X-Games. Till kommande säsong har man beslutat att inkludera damerna i Big Air, både i skidor och i snowboard. ”Jag blev lite förvånad, men otroligt glad för vi hör hemma där”, säger Emma Dahlström till SVT Sport.

Beslutet kommer efter lyckade försök i X-Games Oslo 2016 och blir därmed del av tävlingens ”ordinarie” program i Aspen.

– Det är såklart jätteroligt. Det kändes lite som att de tyckte eventet i Oslo var bra och nu ger dem oss chansen i Aspen också, säger Dahlström och fortsätter:

X-Games

– Det känns lite som ”äntligen, nu får vi visa att vi också kan”. Att vi kan leverera och att vi hör hemma på den arenan också. Det fick vi väldigt bra kvitto på i Oslo, säger Dahlström som tog ett brons i just Big Air där.

Dahlström – en Big Air-pionjär

Dahlström blev därmed en av de kvinnliga ”X-Games-pionjärerna” i Oslo.

– När det har varit vanliga X-Games tidigare, så har det bara varit för killar. Nu när det var i Oslo var det första gången de släppte in tjejer också på Big Air. Det var vi otroligt tacksamma för. Det kändes lite som att det var på tiden att vi också fick chansen, säger 24-åringen.

Vad fick du för personliga reaktioner av folk i branschen efter Oslo?

– Jag tror inte det var så många som visste att vi inte hade varit med tidigare. När man förklarade för människor såg de mest ut som frågetecken och undrade varför, så det är lite rättvisa som skipas, säger Dahlström med ett skratt.

”Aldrig någon garanti att bli inbjuden”

Vad ser du framför dig nu i och med det här beslutet?

– Otroligt kul, men sen kommer det också vara ett än mer späckat schema när man väl är på plats i USA – om man får chansen att åka. Det är aldrig någon garanti att bli inbjuden, säger hon och forsätter:

– I Oslo var det sex tjejer som fick chansen i Big Air, medan det var väldigt många fler killar. Så vi får se hur många som får vara med i USA.

Emma Dahlström Instagram

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

X-Games

Mer i ämnet