Maiken Caspersen Falla ska träna mindre i sommar, och tänker vinna OS-guld på det sättet. Foto: TT.

Mindre träning ska ge Falla OS-guld

Uppdaterad
Publicerad

Förra säsongen pressade hon kroppen till max och snuvade Stina Nilsson på sprintcupen.

Nu ska ett annat upplägg ge den norska skidstjärnan Maiken Caspersen Falla OS-guld.

– Det blir nog lite mindre träning än tidigare, säger hon.

OS-sprinten i Pyeongchang om nio månader kan mycket väl bli en uppgörelse mellan Sverige och Norge, i form av förra vinterns giganter Nilsson och Caspersen Falla.

Duon fajtades om segern i sprintvärldscupen ända in i finalhelgen, men till slut var det norskan som drog det längsta strået. Caspersen Falla vann även guld på VM, där Stina Nilsson föll i semifinalen och missade medalj, och får ses som den stora förhandsfavoriten.

Vinterstudion

Men det tynger inte Caspersen Falla, som vann sprinten i Sotji 2014.

–Jag har faktiskt något lägre axlar än innan Sotji-OS, märker jag. Jag har varit i situationen tidigare och gjort det förut. Dessutom är jag säker på vad jag ska göra, säger hon.

Gillar minskningen

I fjol pressade hon kroppen så hårt hon kunde under sommarmånaderna. Nu, när hon är medveten om sina gränser, blir upplägget annorlunda.

– Målet är att få lite mer energi över och lite mer kvalitet på träningen. Nu ska jag försöka luta mig tillbaka och skörda lite av förra årets tester, för att kunna vässa det där lilla extra. Det känns bra att träna mindre. Förhoppningsvis gör det vardagen lite enklare, och gör det lite lättare att komma upp på morgnarna.

26-åriga Caspersen Falla kommer ändå inte att ligga på latsidan. Under juli och augusti räknar hon med att träna 80–90 timmar, vilket skulle innebära 10–15 timmar mindre än under samma period i fjol.

Vill gå långt

Under VM i Lahtis slog hon sig in i det norska stafettlaget och fick fira karriärens första mästerskapsguld på en längre distans. Förhoppningen är att kunna konkurrera i fler grenar än sprint och sprintstafett.

– Hade jag varit från något annat land hade jag nog tänkt mer på distansloppen än jag gör nu. Det är väldigt svårt att ta en plats i det norska laget där. Du har Therese (Johaug) som kommer in bredvid Marit (Bjørgen) och Heidi (Weng). Jag kanske kan kämpa om den sista platsen, säger Caspersen Falla, som i vintras tog brons i skiathlon på norska mästerskapen.

– Jag hoppas att jag kan få ytterligare ett uppsving för jag vill verkligen tävla i mer än sprint. Allt är möjligt, och går jag lika bra som på NM i vintras kanske jag kan slå mig in i distanslaget på OS.

Maiken Caspersen Falla

Född: 13 augusti 1990 (26 år).

Klubb: Gjerdrum idrettslag.

Meriter i urval: 3 VM-guld 2017 (sprint, sprintstafett, stafett), VM guld i sprint 2015, OS-guld i sprint 2014, 2 VM-brons i sprint (2015, 2013), VM-brons i sprintstafett 2011.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet