Andre Myhrer Foto: Bildbyrån

OS-guld för André Myhrer

Uppdaterad
Publicerad

André Myhrer tog sensationellt OS-guld i herrarnas slalom efter att norrmannen Henrik Kristoffersen körde ur.

– Det är en sjuk känsla, jag fick en hälsning av min mor och jag trodde inte att jag skulle bli så rörd, säger André Myhrer till SVT Sport.

När förhandsfavoriten Marcel Hirscher körde ur i första åket, öppnade det för André Myhrer och andra slalomspecialister att knipa OS-guldet.

André Myhrer hade ett åk med flera misstag men med ett 73 hundradelars försprång hade svensken ändå en grön skylt i mål. Kvar fanns bara den norske konkurrenten Henrik Kristoffersen som hade 21 hundradelar till godo på Myhrer.

OS i Pyeongchang 2018

Kristoffersen höll inte för trycket och körde ur högt upp i backen, vilket säkrade André Myhrers första OS-guld i karriären.

– Det är en sjuk känsla, jag fick en hälsning av min mor och jag trodde inte att jag skulle bli så rörd. Stöttningen hemifrån har betytt så mycket för mig, säger Myhrer till SVT Sport.

– Det strulade mycket i övre delen av backen, men i flacken tycker jag att jag åkte bra. Tråkigt för Kristoffersen att köra ur, men just där och då är jag bara lycklig för då vet jag att det blir ett guld.

Myhrer blir den första svensken att ta OS-guld på herrsidan i Pyeongchang och tar Sveriges femte guld totalt.

Jakobsen sjua

OS-debutanten Kristoffer Jakobsen, som låg tia efter första åket, fick till ett bra andra åk och hamnade till slut på en fin sjundeplats. Desto sämre gick det för Mattias Hargin, som inte alls fick till det i andra åket. 32-åringen hamnade på en blygsam nittondeplats.

– Ett OS-guld för Sverige är helt galet. Jag var mer nervös när André åkte än när jag stod på start, säger Kristoffer Jakobsen till SVT Sport.

– Min sjundeplats är också helt galen, jag är extremt nöjd med min prestation. Andra hade kanske inte förväntat sig att jag skulle komma sjua. Att kunna hantera pressen när jag aldrig varit på ett mästerskap känns starkt av mig.

Se Sveriges medaljer här.

Fakta: André Myhrer

Född: Den 11 januari 1983 (35 år).

Bor: Hudiksvall.

Familj: Hustrun Madelene, barnen Tove och Matheo.

Klubb: Bergsjö Hassela.

Världscupdebut: Den 25 januari 2004 i Kitzbühel.

Främsta meriter: OS-guld i slalom 2018, OS-brons i slalom 2010, VM-silver i lag 2013, VM-brons i lag 2015 och 2017. Åtta segrar i världscupen. Vann slalomcupen 2011–2012. Totalt 227 starter i världscupen, varav 27 pallplatser.

Fakta: Svenska OS-medaljer i alpint

Samtliga svenska alpina OS-medaljörer hittills:

1956: Stig Sollander, brons, slalom.

1976: Ingemar Stenmark, brons storslalom.

1980: Ingemar Stenmark, guld i slalom och storslalom.

1988: Lars-Börje Eriksson, brons super-G.

1992: Pernilla Wiberg, guld storslalom.

1994: Pernilla Wiberg, guld kombination.

1998: Pernilla Wiberg, silver störtlopp.

2002: Anja Pärson, silver storslalom, brons slalom.

2006: Anja Pärson, guld slalom, brons störtlopp och brons kombination. Anna Ottosson, brons slalom.

2010: Anja Pärson, brons superkombination, André Myhrer, brons slalom.

2018: Frida Hansdotter, guld, slalom, André Myhrer, guld, slalom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Pyeongchang 2018

Mer i ämnet