Nattvasan.

”Nattvasan ett riktigt äventyr”

Uppdaterad
Publicerad

Åka skidor mitt i natten? Nästa år blir det verklighet. Då körs Nattvasan mellan Sälen och Mora för första gången. ”Nattskidåkning är en helt fantastisk företeelse”, säger Vasaloppets VD Eva-Lena Frick.

Världens första nattlopp på skidor har premiär under nästa års Vasaloppsvecka. Det nio mil långa loppet kommer att gå två dagar före det riktiga Vasaloppet och köras i lag om två åkare.

– Det är ju en häftig utmaning att köra 90 kilometer på dagen, och på natten är det ett riktigt äventyr, säger Eva-Lena Frick till SVT Sport.

Vasaloppet

Arrangören hoppas locka både de verkliga långloppsentusiasterna och även såna som kanske inte har en bakgrund inom längdskidåkning, men som vill få en mäktig naturupplevelse.

”Äventyskänslan en viktig ingrediens”

– Vi vill att åkarna ska få känna på hur det är att vara ensamma ute i naturen och glida fram i spåret med den här ljuskäglan framför sig – få vara ett med naturen. Äventyrskänslan är en viktig ingrediens i Nattvasan, säger Frick.

Nattloppet har samma klassiska sträckning som Vasaloppet, dvs det körs mellan Sälen och Mora, men kommer bara ha en kontroll – i Evertsberg – och inte sju som det vanliga Vasaloppet.

– Nattskidåkning är en helt fantastisk företeelse men också en större utmaning, särskilt när det bara finns en kontroll på nio mil. En utmaning man tar sig an tillsammans med en vän mot ett gemensamt mål, säger Frick.

Så blir nya Nattvasan

Nattloppet blir vinterveckans första lopp i fri stil. Premiärloppet körs den 3 mars 2017 med start i Berga by på fredagen, två dagar före det riktiga Vasaloppet. Första året får max 750 lag, det vill säga 1500 deltagare starta. Loppet är en partävling och åkarna tävlar i team om två. Båda åkarna ska åka alla nio milen. Endast en kontroll ingår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet