Foto: TT Nyhetsbyrån

Nilssons oro över Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad
Den tidiga OS-biljetten gör att Stina Nilsson kan förbereda sig i lugn och ro. Men det finns viss oro inför vinterspelen i Sydkorea: Nordkoreas hot om kärnvapen.
– Det där är något som måste lösas för att idrotten ska komma in på arenorna, säger hon.

Stina Nilsson befinner sig i Villard de Lands. I sydöstra Frankrike handlar dagarna om att finslipa detaljer inför den kommande säsongen, som utöver den vanliga världscupen även består av OS i Sydkorea.

Fokus för säsongen är så klart vinterspelen i Pyeongchang.

Men med tanke på diktaturen Nordkoreas robotuppskjutningar, har den svenska skidstjärnan svårt att just nu enbart tänka på sina egna kommande prestationer i bergsområdet Alpensia. Då det bara är åtta mil från OS-staden till den nordkoreanska gränsen känner 24-åringen oro kring utvecklingen.

– Ja, det gör jag absolut, säger Nilsson som å andra sidan anser att det är svårt att uttala sig i ämnet, säger hon till TT.

– Det är jätteobehagligt. Pappa vill åka dit och titta när jag tävlar – men jag vill inte att han ska åka, säger Nilsson i en annan intervju med Expressen.

– Det som händer just nu är extremt långt ifrån det idrottsliga. Det är så mycket större, och att jag ska lägga mig i det, börja fundera på det ur ett själviskt perspektiv... det känns långt borta. Men det där är något som måste lösas för att idrotten ska komma in på arenorna, säger Nilsson till TT.

– Just nu är jag glad att det är en bit kvar innan det är dags att tävla där.

Tour de Ski?

I stället för att tänka på vad som händer i Nordkorea är Nilsson inställd på att bli bättre än förra säsongen, och tiden i Frankrike är optimal för att slipa på detaljerna i åkningen.

Just nu ser försäsongen i princip ut som i fjol. Det är först under säsongen som det kan bli skillnader i planeringen, då hon i tidigt i somras kände sig hängig och tvingades dra ner på träningen.

Det innebär att hon inte vill berätta om Tour de Ski är aktuellt eller inte.

– Jag har en grundplan på hur jag vill lägga upp säsongen, och jag är väl mer eller mindre inställd på att den kan förändras utifrån vad som sker och hur saker känns. Därför tänker jag inte berätta vad planen är, utan ni får helt enkelt vänta och se, säger hon.

Hur har träningar varit så här långt?

– Det är min första gång här, de andra tjejerna var ju här i fjol men då var jag sjuk. Jag är positivt överraskad, det är väldigt fin omgivning och vi har fått till fina intervallpass i tuff terräng och på många höjdmeter. Det har vi varvat med långa långpass utefter de här fina vägarna.

”Snabbhet i kroppen”

Vad har du främst jobbat på?

– Det finns miljoner av saker som jag vill bli bättre på. I nuläget handlar det mest om att få bra spänning på tvåans växel på skaten. Där känner jag att jag har lite extra att jobba på, men annars är det alla småbitar.

– Det handlar om att få en snabbhet i kroppen och kunna växla tempo, det finns åkare här som är bra mycket snabbare än jag när det kommer till sådant. Det finns saker att utveckla, helt klart.

”Lugn och ro”

Vad betyder det att du tidigt blev klar för OS?

– Det är ett lugn, absolut. Men sedan vet jag att jag absolut inte är given för någon distans än. Det är väldigt många tjejer i laget som slåss om de där fyra platserna, men bara det att jag kan känna att jag har tagit första steget till en startplats känns som ett lugn för mig. Det känns som att jag kan gå i den takten som jag vill, jag kan göra mitt arbete i lugn och ro.

För närvarande innebär ”takten” att Stina Nilsson kan köra hårda träningspass i franska alperna, kombinerat med vila på rummet som ofta betyder att hon tittar på serier.

– Ja, jag håller på att streama en del svenska serier, typ ”Wahlgrens värld”. Jag tycker det är mysigt, säger hon.

Fakta: Stina Nilsson

Visa

Född: 24 juni 1993 i Malung.

Klubb: IFK Mora.

VM: Silver i sprint, sprintstafett och stafett 2015, silver i stafett 2017.

OS: Brons i sprintstafett 2014.

JVM: Guld i sprint 2012 och 2013, guld i stafett 2013, silver i stafett 2012.

Världscupen: Fyra totalt förra säsongen, efter Heidi Weng, Norge, Krista Pärmäkoski, Finland, och Ingvild Flugstad Østberg, Norge. Tvåa i sprintcupen efter norskan Maiken Caspersen Falla. Vunnit tolv deltävlingar, varav nio säsongen 2016–2017. Trea i Tour de Ski.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer