OS i Pyeongchang. Foto: TT Bild

Nordkorea deltar ”sannolikt” i vinter-OS

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea kommer ”sannolikt” att delta i vinter-OS i Sydkorea nästa månad.

Det meddelar landets IOK-ledamot bara dagar efter att de koreanska staterna kommit överens om nya samtal.

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un sade i sitt nyårstal att han önskar skicka en delegation till OS i Pyeongchang, som invigs den 9 februari.

Landet kommer ”sannolikt” att delta, säger den nordkoreanska representanten i Internationella olympiska kommittén (IOK), Chang Ung. Han citeras av den japanska nyhetsbyrån Kyodo, som talat med honom på flygplatsen i Beijing.

OS i Pyeongchang 2018

Chang tros vara på väg till Schweiz – där IOK har sitt högkvarter.

Lyckönskade OS

Vid sidan av ett hätskt ordkrig med den amerikanske presidenten Donald Trump har Kim Jong-Un haft en allt vänligare ton mot Sydkorea.

I sitt nyårstal sade han å ena sidan att Nordkorea är kärnvapenkapabelt och att han har en avfyrningsknapp på sitt skrivbord. Å andra sidan önskade han all lycka till de olympiska spelen i syd och fick positiv respons.

Planerar möte

Nordkorea och Sydkorea kommer att hålla samtal mellan höga företrädare för de båda regeringarna i gränsstaden Panmunjom den 9 januari. På agendan står vinter-OS och ”andra frågor av gemensamt intresse”.

Två nordkoreanska konståkare kvalificerade sig till OS, men anmäldes inte innan den officiella tidsfristen gick ut den 30 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Pyeongchang 2018

Mer i ämnet