Norrmän tog mediciner i vallabuss. Foto: Bildbyrån

Norrmän tog mediciner i vallabuss

Uppdaterad
Publicerad

Norska landslagsåkare tog medicin i vallabussen under pågående tävlingar. Det bekräftas av ledningen och även av åkare. ”Det är sidor av elitidrotten som barn inte nödvändigtvis behöver exponeras för”, säger OS-guldmedaljören Öystein Pettersen till Aftenposten.

Efter Therese Johaugs positiva dopningsprov kommer nu nya uppgifter kring norska skidlandslagets användande av astmamedicin.

En nebulisator, en apparat som hjälper till med luftrörsvidgande läkemedel, har funnits hos norska landslaget under sprinttävlingar, inklusive astmamediciner. Enligt landslagschefen Vidar Löfshus användes maskinen efter prologen och före heaten i sprint. Han vet inte hur många som finns med på tävlingar.

Astmamedicin inom idrottsvärlden

– Det är inte så många, men det är några som har en personlig apparat som de tar med sig i trailern. I väldigt, väldigt, väldigt stor utsträckning används en saltvattenslösning, särskilt under sprinten. Det är en praxis som vi vill fortsätta med, säger Löfshus till Aftenposten.

”Det är ingen hemlighet”

Det är tillåtet att använda sig av den lösningen. Men det har skapat stor debatt efter att apparaten spelade en central roll i Martin Johnsrud Sundbys astmaaffär.

Enligt Aftenposten har flera landslagsåkare använt nebulisator i vallabussen. En som bekräftar uppgifterna är OS-guldmedaljören Östein Pettersen som vann sprintstafetten tillsammans med Petter Northug i Vancouver 2010.

– Det är ingen hemlighet att jag har suttit där (i vallabussen) och använt astmamedicin. Jag har inga intentioner att dölja att jag tog medicin i vallabussen, säger han och berättar att han tog Ventoline och Pulmicort.

– Mellan heaten är det ovanligt, men efter prologen känns det som att lungorna blir vridna. Då kan det vara förnuftigt att man tar något som får ned reaktioner på astma. Jag hade ingen ansträngelseastma eller kylbesvärsastma, men tävlade inte utan vanlig astmamedicin på morgonen, på grund av min kroniska astma som jag har haft sedan barndomen.

”Ett hemligt rum”

Och det finns anledningar till att man använder apparaterna på andra våningen på vallabussen, enligt Pettersen.

– Där finns till exempel ström. Och det ser inte så klokt ut om nebulisatorapparaterna står ute på stadion. Det handlar om signaleffekten. Det är sidor av elitidrotten som barn inte nödvändigtvis behöver exponeras för. Och då till exempel astmamedicin och nebulisator, säger han.

Användandet kritiseras av Audun Kolstad, tidigare landslagstränare och personlig tränare till Petter Northug.

– Jag är ingen läkare, men vanliga norska män och kvinnor reagerar på det här. Att de gör det i vallabussen är inte något speciellt. Det blir ett hemligt rum, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Astmamedicin inom idrottsvärlden

Mer i ämnet