Norsk medaljglädje. Foto: Bildbyrån

Norge siktar på 30 OS-medaljer

Publicerad

Norrmännen lägger ribban högt inför OS i Pyeongchang. Målet är att ta 30 medaljer, varav tio ska vara guld. – Det är en hög och hårresande målsättning, men en temperaturmätare på tillståndet i norsk idrott, säger Tore Øvrebø, chef för Olympiatoppen.

Norge tog 26 medaljer i OS i Sotji 2014. Det räckte till en andraplats i medaljligan bakom Ryssland.

Men mycket vill ha mer. Norges motsvarighet till SOK, Olympiatoppens ordförande Tore Øvrebø slår fast att den norska truppen siktar på ytterligare fyra pallplatser under kommande OS.

– Vi anser att 30 medaljer är möjligt. Vi vet hur utvecklingen gått sedan Sotji och tror att det blivit ytterligare medaljchanser sedan dess, säger han till NRK.

– Har vi tur tar vi fler än tio guld, men har vi otur med sjukdomar, skador eller annat blir vårt mål väldigt tufft, säger Øvrebø.

Sveriges olympiska kommitté har ännu inte gått ut med något mål för den svenska truppen. I Sotji tog Sverige hem 15 medaljer, vilket räckte till en 14:e-plats i den totala medaljligan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer