Norges kupp: ”Skaffar sig fördelar”

Uppdaterad
Publicerad

Norge verkar ta till sig alla möjliga knep för att skaffa sig fördelar i skidspåren. Inför dagens tävlingar hade man fler vallatestare ute i spåren än det antal man blivit tilldelat. ”Det är orimligt”, säger Sveriges förbundskapten Rikard Grip.

Norska skidlandslaget var ute och testade spåren under morgonen inför dagens tävlingar, 10 km klassisk damer och 15 km klassisk herrar, men på ett annorlunda vis.

Varje nation har ett visst antal västar tilldelat för att skicka ut ett bestämt antal vallatestare i spåren.

Vinterstudion

Norske vallachefen Knut Nystad hade en väst med texten ”GBR” – en av Storbritanniens västar. Vilket kan betyda att man fått låna en extraväst/extravästar för att få ut fler testare i spåren.

Färre västar för Sverige

– Man får samarbeta mellan nationerna och vi har valt att göra det med England. Vi provar och delger information till varandra, säger Knut Nystad till SVT Sport.

Sverige har inte några liknande knep för sig.

– Vi har inte något samarbete med en annan nation. Vi har nio västar och Norge elva. Jag tycker man ska hålla sig till det, säger Sveriges vallachef Urban Nilsson.

Sveriges förbundskapten Rikard Grip tycker inte att det är rimligt att man kan kringå reglerna.

– Det är orimligt kan man tycka. Man sätter regler och det första man kan göra är att gå undan dem.  Så det blir väl lite märkligt, säger han.

– Men det är spelets regler och det gäller att vi försöker utnyttja det på bästa sätt för vår organisation och våra aktiva. Det är viktigast.

Norges landslagschef Vidar Löfshus:

– Nystad har varit smartare än Sverige igen. Man måste vara steget före, säger Norges landslagschef Vidar Löfshus skämtsamt till NRK.

”En fördel”

SVT:s expertkommentator Mathias Fredriksson tycker inte att det är rättvist.

– Det kan vara avgörande. Länder får samarbeta men hur mycket vet vi inte än.

– Det är lite annorlunda att se Knut med en brittisk väst och det är en fördel att få ut fler testare, speciellt idag när det är så många åkare. Sverige har 18.

Är det fusk?

– Jag vill ha mer fakta först. Enligt regelverket är det inte fusk. Det känns som de går runt det på ett nytt sätt eftersom man har infört begränsningar i år. Det är mycket för att minska Norges dominans. Har dom kvar lika många testpersoner har dom rundat regelverket, säger Mathias Fredriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet