Tiril Eckhoff vann i italienska Anterselva. Foto: TT Nyhetsbyrån

Norsk vinst – bästa svenska på plats 50

Hon har haft en tuff säsong men äntligen släppte det för Tiril Eckhoff. Norskan vann världscuploppet över 7,5 kilometer i italienska Anterselva med tolv sekunder ned till tvåan Laura Dahlmeier. Bästa svenska åkare blev Ingela Andersson på plats 50.

– Det är fantastiskt att bevisa att jag kan efter en väldigt tuff start på säsongen, säger 27-åringen till NRK.

–Jag har känt både rädsla och skräck.

Eckhoff, som hade en 22:a plats som bästa resultat innan dagens tävling, var minst sagt lättad över att ge ett formbesked.

– Det är väldigt gott att få det gjort och få det rätt innan OS. Allt är möjligt i skidskytte, jag har upplevt det.

Norskan hade tolv sekunder ned till tyskan Laura Dahlmeier, som kom på andra plats och över tjugo sekunder till trean Veronika Vitkova, Tjeckien. Stjärnan Darya Domratjeva slutade på fjärde plats efter att ha skjutit en bom.

Vilade bästa svenskorna

Det blev ingen lyckad dag för de svenska damerna, som ställde över sina bästa skidskyttar. Bästa svenska blev Ingela Andersson som hamnade på 50:e plats. Hon missade bara ett skott men åkte alldeles för långsamt i spåret och var nästan två minuter efter vinnaren Eckhoff.

Det var inte heller någon rolig dag för Kaisa Mäkäräinen. Ledaren av den totala världscupen sköt tre bom och slutade på 26:e plats.