Friska norska landslagsåkaren fick astmamedicin

Uppdaterad
Publicerad

Det fortsätter att blåsa inom längdskidåkningen. Nu berättar Siri Halle, som var norsk landslagsåkare, att hon rekommenderades att ta astmamedicin trots att hon var frisk.

Siri Halle är idag 44 år gammal. På 90-talet och 2000-talet var hon med i det norska längdlandslaget. Nu kommer hon med en berättelse som har fått stor uppmärksamhet i Norge.

Hon säger att hon aldrig haft astma eller andningssvårighet, men att hon av förbundet ändå ombads att ta astmamedicinen Ventoline.

– Det sades inte rakt ut att ”nu får du några extra sekunder”. Vad som sades var att ”du kommer ha nytta av att ta det här”, säger hon till VG.

– Andelen astmatiker bland elitidrottarna är slående hög. Jag undrar om en oberoende läkare skulle komma fram till samma resultat, säger hon.

”Förstod inte poängen”

Hon valde att använda medicinen som hon blev erbjuden.

– Ja, men jag trodde inte på det. Jag förstod inte poängen. Jag kände inte att det var irriterat i halsen. Jag hade ingen önskan att använda det, säger hon.

– Jag kommer ihåg att jag gjorde ett test, där jag blåste in och ut. Då konstaterades en viss irritation och det räckte för att få Ventoline. Jag kan idag inte säga att jag var astmatiker, jag har inte haft några andningsproblem, säger hon.

VG gjorde nyligen en genomgång av hur många av de norska OS-medaljörerna från 1992 till idag som tagit astmamedicin. Svaret var 69 procent – 42 av 61 medaljer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer