Finn-Hågen Krogh och Therese Joahug. Foto: Bildbyrån

Norska landslagsstjärnan: ”Fick medicin trots att jag inte har astma”

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaug pratade om det i går. Nu träder fler norska skidstjärnor fram och berättar om hur de fått astmamedicin – trots att de inte har astma. ”Jag har fått det när läkarna ansett det nödvändigt”, säger VM-guldmedaljören Finn-Hågen Krogh till NRK.

De senaste veckorna har det norska landslagets användande av astmamedicin varit den stora nyheten inom längdskidåkarvärlden. Norska åkare har erbjudits astmamedicin före tävlingar, även de som är helt friska.

Under måndagen berättade Therese Johaug om hur hon själv fått behandling för luftvägsproblem, trots att hon inte har astma.

– Jag kommer inte att ändra mina rutiner och allt jag gör dokumenteras för antidopningsmyndigheter, sa Johaug då.

Nu träder nya norska längdåkare fram och berättar liknande historier, Finn-Hågen Krogh, vars främsta merit är ett guld i sprintstafetten från Falun-VM 2015, berättar om hur han fått medicinen under tävlingar.

”Fått det för att minska symptomen”

– Det gäller speciellt i sprintprologer på höjden. Då kan man ju känna det ordentligt i bröstet och man kan få det (medicinen) för att minska symptomen. Jag har fått det när läkarna ansett det nödvändigt, säger han till NRK.

Landsmannen Eirik Brandsdal har också fått medicinen trots att han inte har astma.

– Efter några prologer kan jag hosta så jag nästan går sönder. Jag får slem i lungorna. Jag har gjort mina bästa tävlingar utan medicin, men det hjälper mig när jag är sjuk, säger Brandsdal till NRK.

”Det är inom reglerna”

Det är inte ovanligt att längdskidåkare får problem med luftvägarna, men diskussionen har handlat om huruvida det är etiskt försvarbart att medicinera friska idrottare med astmamedicin.

– Mitt skäl till att använda det har varit att jag fått råd om att göra det, och för att det är inom reglerna. Jag är spänd på att få se vad som kommer fram i utredningen och om man ändrar praxis något, säger Brandsdal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer