Foto: Bildbyrån

Norska skidåkare astmatestades utan godkännande

Uppdaterad
Publicerad

20 norska skidåkare testades för astma – innan projektet hade fått etiskt godkännande. Nu agerar hälsoministeriet, som vill ha en redogörelse från Idrottshögskolan.

Forskningsprojektet är den senaste delen i kontroverserna kring användningen av astmamedicin inom norsk skidåkning.

VG avslöjade i fredags att etikkommittén på den regionala hälsomyndigheten i sydöstra Norge 2011 sade nej till en ansökan från norska olympiska kommittén om att testa bland annat astmamedicin på friska utövare. Testerna har enligt VG pågått i 25 år i norsk skidsport.

Astmamedicin inom idrottsvärlden

En likande undersökning godkändes senare.

Nu erkänner Norges idrottshögskola att tester redan hade genomförts en månad innan den första ansökan skickades in till den etiska kommittén. De ber om ursäkt och kommer att dra bort publiceringen av studien.

– Det är ett fel som inte skulle ha begåtts, säger rektorn på skolan Kari Bö till VG.

Även den norksa hälsomyndigheten, underställd hälsodepartementet, reagerar nu.

– Det här är en sak som hälsomyndigheten kommer att se närmare på. Vi kommer att starta med att be om en redogörelse från Norges Idrottshögskola, säger kommunikationsdirektör Nina Vedholm enligt NRK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Astmamedicin inom idrottsvärlden

Mer i ämnet