Sjur Röthe har drabbats av reumatism. Foto: Bildbyrån

Norska skidstjärnan drabbad av reumatism

Uppdaterad
Publicerad

Sjur Röthe har under ett par säsonger haft stora problem med sin rygg. I helgen fick han diagnosen som förklarar varför han inte fått det att stämma i skidspåren. Han har reumatism.

–Det är frustrerande att gå runt och inte veta vad som är fel, säger han till NRK.

Sjur Röthe har inte kommit upp i nivå i början av säsongen och slutade först på 22:a plats på den senaste världscuptävlingen i Davos.

– Det är frustrerande att gå runt och inte veta vad som är fel. Att få hjälp betyder väldigt mycket, det ger trygghet. Den mentala biten är väldigt tuff, säger Sjur Röthe till NRK.

Hans rygg har hämmat honom under ett par säsonger. Under tiden som han har letat efter svar har han fått hjälp av landslaget och organisationen runt det. Så under helgen fick Röthe beskedet att han lider av spondylartrit, ett reumatiskt syndrom med kroniska ryggsmärtor.

Fysisk aktivitet funkar bäst

För att hålla i gång kroppen så behöver han träna minst två gånger om dagen, men han får också behandling.

– Ja lite, Men det har inte fått så stort utslag, det är väl egentligen fysisk aktivitet som funkar bäst för mig, säger han.

Tvingades bryta i Lillehammer

Smärtorna kommer ofta smygande för Röthe, en av anledningarna till att han fick bryta i Lillehammer förra helgen.

– Jag satte nytt personligt rekord på uppvärmningen, men det hjälpte inte så mycket. Jag måste värma upp med ett träningspass på morgonen för att få i gång kroppen.

Men målet är fortfarande att få köra i OS.

– Läkaren säger att det bara är att fortsätta leva livet som jag gör nu, så vi får se.

En av Röthes främsta meriter är hans världscupsseger på femmilen i Holmenkollen 2015.

Reumatism, är förknippat med smärta i leder och bindväv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.