Norska utspelet: Paragraf kan rädda Johaug Foto: Bildbyrån/SVT

Norska utspelet: Paragraf kan rädda Johaug

Uppdaterad
Publicerad

Den stora frågan i skidvärlden är vilket straff Therese Johaug kommer att få. Men enligt en paragraf i norska idrottsbestämmelserna kan hon gå helt fri, skriver Nettavisens chefredaktör Gunnar Stavrum i ett blogginlägg. ”Skidstjärnor har krav på rättssäkerhet”.

Fyra års avstängning är maxstraffet för att ha tagit en anabol steroid om man tagit den medvetet. Finns det förmildrande omständigheter, beroende på hur stor skuld utövaren har, så kan det bli två år med möjlighet till straffreducering till ett år.

– Jag står utan skuld i det här, jag tog ansvar och frågade läkaren. Jag ska kämpa för att visa alla att jag är oskyldig, sade Johaug med sprucken röst och slog handen i bordet på en tårfylld presskonferens.

Paragrafen det handlar om

Men det finns en paragraf i de norska idrottsbestämmelserna, som även ska inkludera regler från IOK och Paralympics, som skulle kunna innebära att hon slipper avstängning.

Enligt paragraf 12-9 så ska hon kunna undgå straff ifall det går att bevisa att hon är oskyldig. Och bevisen för att hon ska ha gjort det medvetet saknas, enligt Gunnar Stavrum.

Ӥ 12-9.Bortfall av utelukkelse der det ikke er utvist skyld

Dersom utøver eller person kan bevise at regelbrudd er forårsaket uten skyld, skal utelukkelse falle bort. Regelbruddet regnes heller ikke som første gangs regelbrudd der dette senere kan ha betydning”, står det på norska idrottsförbundets hemsida.

Stavrum hävdar att just den paragrafen är själva nyckeln till hela affären. Plus frågan om Johaug visade tillräckligt stor aktsamhet när hon litade på läkarens råd gällande läppkrämen.

”Var aktsam i god tro”

”Men ska vi tro på Therese Johaugs förklaring på presskonferensen, så ligger nära att tro att hon var aktsam i god tro – och då ska hon få ett milt straff – i det mildaste fallet en varning. Skidstjärnor har krav på rättssäkerhet”, skriver Gunnar Stavrum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.