Urban Nilsson är tveksam till att den nya bindningen kommer att godkännas. Foto: Bildbyrån

Fis beslutar om elektronisk skidbindning

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av mars introducerades en ny typ av skidbindning som kanske kommer ta skidåkningen till nya höjder. I maj beslutar Fis i fall den nya tekniken godkänns eller inte på tävlingar.

– Man kan flytta tyngdpunkten på skidan, det kan säkert göra skillnad, säger Urban Nilsson, vallachef för svenska skidförbundet.

För att justera bindningens placering på skidorna idag måste skidåkaren ta av sig skidorna. Den nya tekniken som kan komma att användas redan nästa säsong består av en elektronisk bindning med en fjärrkontroll i staven.

Med hjälp av ett knapptryck på staven ska man kunna flytta bindningen under färden. Skidåkaren flyttar bindningen framåt för bättre fäste och bakåt för bättre glid.

Vinterstudion

– De (elitåkarna) åker ju i en väldig fart. Det är ingenting jag tror att de kommer hålla på att ändra på, säger Urban Nilsson.

Bindningarna består av små motorer som styrs via Bluetooth från fjärrkontrollen i staven.

Om den nya tekniken kommer att ge effekt på elitnivå återstår att se. Internationella skidförbundet, FIS, tar beslut i maj i fall den nya tekniken godkänns eller inte. I så fall kan elitåkarna komma att använda sig av elektroniska bindningar redan nästa säsong.

– Tekniska hjälpmedel får inte användas under tävling, säger Urban Nilsson.

Om den nya bindningen skulle godkännas kommer även Sverige att testa den.

– Testa kommer vi givetvis att göra sen får vi väl se om vi använder det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet