Ny succé för Ebba Andersson – tvåa bakom Johaug

Publicerad

Åt Therese Johaug fanns inget att göra den här gången heller.
Men bakom henne tog de svenska damerna en ny dubbel sedan Ebba Andersson gjort sitt bästa lopp i karriären. Hon fick dela pall med Charlotte Kalla
– Gud, blir jag tvåa? Det känns jätteroligt, säger Andersson till SVT Sport.

Therese Johaug gjorde en succécomeback förra helgen då hon vann 10 kilometer klassiskt i Ruka i överlägsen stil, framför Charlotte Kalla och Ebba Andersson.

När världscupen rullade vidare till Lillehammer med en minitour. Och precis som förra helgen var det återigen ovan nämnda trio som fick kliva upp på pallen, när 10 kilometer fristil stod på schemat.

Therese Johaug startade före de båda svenskorna och var därmed snabbast vid varje mellantid fram till mål, och tog sin andra raka seger.

– Det är en fantastisk start på säsongen. Det här är en dröm som går i uppfyllelse, säger Johaug till SVT Sport.

Therese Johaug: ”Fantastisk start på säsongen”

Fick reda på andraplatsen under intervjun

21-årige Andersson visade också hon direkt att hon hade en bra dag och var som mest tio sekunder efter norskan.

Från sista mellantiden fram till mål tog Andersson in och slutade 9,2 sekunder bakom på en imponerande andraplats. Hennes bästa placering i karriären.

– Jag är jättenöjd med dagens lopp och det var kul att få ta lite revansch för mig själv i dag, efter gårdagens miss i sprintloppet. Jag kände mig piggare och kunde gå med bättre tryck och orkade hålla farten, säger Andersson.

Mitt under intervjun med SVT fick hon se att Charlotte Kalla åkte i mål bakom henne.

– Gud, blir jag tvåa? Oj, vad kul. Det känns jätteroligt, säger en något chockad Andersson.

Ebba Andersson: ”Gud blev jag tvåa?”

Kalla leder minitouren

Charlotte Kalla å sin sida klockade in 9,8 sekunder bakom Johaug vid den första mellantiden. Därefter tappade hon något och fick se sig slagen även av Andersson. I mål var hon 15,7 sekunder efter norskan.

– Både jag och Ebba har riktigt bra dagsform, annars är man inte på pallen. Det är kul att återigen få dela pallen med henne. Det här är självförtroende som jag verkligen packar med mig i ryggsäcken och jag är jätteglad för Ebba som levererar helg efter helg.

Efter semifinalplatsen i sprint i går leder Charlotte Kalla minitouren inför söndagens avslutande jaktstart. Hon är 2,5 sekunder före Johaug, medan Andersson kommer gå ut 14 sekunder bakom Kalla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer