Ny vändning – Johaug åker inte på landslagsläger

Uppdaterad
Publicerad

På presskonferensen i torsdags sas det tydligt att Therese Johaug inte skulle med till landslagslägret i Val Senales. Sedan kom budskapet från landslagschefen att hon är välkommen att följa med. Men nu blir det ändå inte så. Enligt advokaten behöver Johaug lugn och ro och stannar hemma i Norge.

– Hon behöver lugn och ro och reser därför inte med på samlingen i  Val Senales i Italien med landslaget. Det säger advokat Christian Hjort til NRK.

Så sent som i fredags kväll sa landslagschefen Vidar Löfshus att han trodde att Johaug ville åka med och förbereda sig precis som vanligt.

– Hon har sagt att hon vill det. Kanske är det bäst för henne med ”business as usual”, sa han till NRK.

SVT Sports kommentator Jacob Hård skriver i en krönika efter Johaugs dopningskandal att Norge nu måste lägga alla korten på bordet.

Norges landslagschef Vidar Löfshus menade i fredags kväll att han inte ser på sin åkare som skyldig till något.

– Hon är inte dömd för något som helst, och ska göra sitt jobb, som är att förbereda sig för säsongen. Therese är oskyldig idag och det hoppas jag att hon är om en månad också, sa om världscupstarten i Ruka i november.

Men efter Johaugs besked i eftermiddag att hon hellre stannar hemma än åker med till Italien verkar Löfshus ha ändrat sin ståndpunkt. Och stöttar norskan.

– Jag tycker det är ett klokt beslut. Vi respekterar naturligtvis Thereses beslut i den här svåra situationen, säger Löfshus, enligt norska nyhetsbyrån NTB

Enligt internationella skidförbundet, Fis, generalsekreterare Sarah Lewism, borde Norge stänga av Therese Johaug från skidåkning med omedelbar verkan. Preparatet som Johang har i kroppen är anabola steroider som sedan länge är förbjudet och inte en substans som behöver utredas, menar hon.

Det är fortfarande oklart vilka konsekvenser det positiva dopningtestet kommer att ge för Johaug.

– Om Fis och Wada inte är nöjda med Norges beslut i fallet Johaug kan vi överklaga, säger Lewis.

På presskonferensen i Norge i torsdags fick norska antidopningsbyrån frågan om huruvida förpackningen till läppbalsamet hade en röd varningssymbol för dopningsklassat ämne på sig.

– Det är en viktig fråga för oss att utreda, för det handlar om hur försiktig utövaren har varit, säger Britha Rökenes.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer