Nya uppgifter kan avgöra domen mot Fredrik Bendiksen Foto: Bildbyrån

Nya detaljer kan avgöra fallet mot Johaugs läkare

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Bendiksen gav Therese Johaug den förbjudna substansen Clostebol i somras. Nu kan norska VG avslöja att nya uppgifter kan vara avgörande för domen mot förre landslagsläkaren.

Det var i samband med ett höghöjdsläger i Italien som den dåvarande norska skidlandslagsläkaren Fredrik Bendiksen gav Therese Johaug en salva mot munsår, som innehöll den anabola steroiden Clostebol. I oktober åkte Johaug fast i ett dopningstest, och är fortfarande avstängd i väntan på Antidoping Norges dom, som väntas fastställas nästa vecka.

Läkaren Bendiksen valde att avgå direkt, och är liksom Johaug anmäld till Antidoping Norge. Men för honom är läget fortfarande ovisst. Utredningen mot honom skulle ha varit klar redan innan jul, men det är fortfarande inte bestämt när domen kommer.

Mer läsning: Fredrik Bendiksens förklaring till missen i somras

Idrottens skiljedomstol (Cas) utreder just nu ett liknande fall där en läkare har försett en idrottare med ett preparat som är på Wadas lista över dopningsklassade medel. Utgången av detta fall kan påverka Antidoping Norges beslut kring Bendiksen.

– Det stämmer att vi har väntat på att få in detaljer från Cas som kan förklara händelserna närmare för oss, säger Anstein Gjengedal i Antidoping Norge till VG.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.