Foto: Svenska skidskytteförbundet

Nya generationen redo för pallen

Uppdaterad
Publicerad

Under flera år har Fredrik Lindström ensamt fått bära svensk skidskytte på sina axlar. Men den nya generationen skidskyttar är nu redo att avlasta och slå sig in bland världsseliten.

– Vi är väldigt bra och vi blir bara bättre och bättre, säger Sebastian Samuelsson.

Hanna Öberg 22, Anna Magnusson 22, och Sebastian Samuelsson 20, visa alla under fjolårssäsongen att steget till världseliten inte är så stort. Både Hanna och Sebastian vann priset som årets rookie i världscupen och Anna slutade hela nio gånger topp-20. Så den nya generationen svenska skidskyttar är på stark frammarsch.

–Vi har tagits upp i landslaget i tidigt ålder och vi har fått lära oss på en gång vilken tuff träning som krävs, säger Sebastian Samuelsson.

Tränat mer i år

Enligt förbundskaptenen Wolfgang Pichler så har dom här åkarna tränat 800 timmar i år, en ökning med 15 procent jämnfört med ifjol.

– Jag har varit rejält sliten vissa perdioder och då har det inte gått så snabbt i spåret men mina toppar har varit bättre än tidigare år, säger Anna Magnusson.

Världscupspremiär

På söndag drar världscupen igång i Östersund. För ett år sedan rivstartade Fredrik Lindström med en pallaplats, kanske kan vi se någon fler svensk på pallen i år.

– Lite flyt ska man kanske ha men har man dagen och fullt skytte så är det fullt möjligt, det tycker jag man hade redan förra året, säger Anna Magnusson.

– Det har varit en lång träningsperdion nu sedan maj så nu vill man verkligen komma igång och visa att man faktiskt har blivit bättre, säger Sebastian Samuelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.