• Viktigt meddelande:

    En brand i centrala Järvsö i Ljusdals kommun orsakar kraftig rökutveckling. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga ventilationen. Läs mer

Björgen har fått 27 VC-segrar – som gravid

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Marit Björgen är gravid och inte tävlar har hon plötsligt fått en massa nya världcupsegrar att glädja sig åt. Norskan gynnas nämligen rejält av nya regler från Fis, som gör att bland annat etapper i tourer numera räknas som världscupsegrar.

– Då är det som vanligt då, hon brukar ju vinna 27 tävlingar, skrattar SVT:s expert Mathias Fredriksson när han får veta att Björgen fått 27 nya segrar på sitt CV.

Norskan har nu 102 segrar med de nya reglerna och går om suveränen i skidskytte Ole Einar Björndalens 95 VC-triumfer.

Det är NRK som rapporterar om de nya reglerna, som alltså gäller retroaktivt och därmed skriver om historieböckerna.

”Det är verkligen viktigt”

En som gynnas mycket är Petter Northug som dubblar sina segrar från 18 till 36 och därmed passerar vår egen skidkung Gunde Svan med 30 världscupsegrar.

– Det är inte något jag tänker på. Jag skulle vilja ha tävlat mot Gunde, men jag tvivlar på att jag får möjlighet. Det är inte bara att gå ut och vinna en etapp i Tour de Ski, så det är rätt att de räknar dem, säger Northug NRK.

Och så är det skönt att komma före Gunde Svan?

– Det är verkligen viktigt, skrattar norrmannen.

NRK har fått tillgång till epost som Internationella skidförbundet (Fis) skickat till statistikföretaget Infostrada. Den största förändringen i regelverket är alltså att etappsegrar i olika tourer nu ska räknas som världscupsegrar. Den biten är Mathias Fredriksson helt överens med Fis om. De etapperna borde räknas som segrar. Men han är mindre nöjd med förändringen som ger den med bäst tid på slutetappen i ex Tour de ski en världscupseger.

– Det jag kan tycka är lite märkligt är att den sista dagen på tourerna att du kan få en världscupseger för bästa etapptid. Då kan du ligga 47:a och gå i mål som 39:a och vinna världscupen utan att vara i bild i tv – den är ju märklig, säger Fredriksson.

Björgen nu förbi Stenmark

Några av de största förändringarna i statistikböckerna blir den stora ökningen av segrar för Björgen, från 75 till 102, och Northug som vunnit massor av deletapper genom åren.

Björgen går nu om Ingemar Stenmarks 86 segrar som ett exempel på hur de nya reglerna slår.

En annan konsekvens är att polskan Justyna Kowalczyk, som ofta åkt bra på Tour de ski, nu har passerat norske skidhjälten Björn Dählie och är näst bäste skidåkare genom tiderna efter Marit Björgen.

Även om Fredriksson gillar att etappsegrar ska ge världscupseger är han mer tveksam till att regelerna gäller retroaktivt.

– Det kan ju vara så att folk inte gått för fullt och vart först över mållinjen för att det inte var en världscupseger uten bara en etappseger för totalen. Att ändra förutsättningarna i efterhand är alltid märkligt, att skriva om historien så, sedan är det ju någon som blir drabbad positivt och någon negativt.

Så här förklarar Fis de nya reglerna

Visa
  • Varje världscup och etappseger är värd lika mycket.
  • I jaktstarter vinner den som kommer först i mål.
  • Undantaget från den regeln är sista etappen av tourer (Ruka Triple, Tour de Ski, vc-finalen, Ski Tour Canada). Där får utövaren med bäst tid världscupsegern för den etappen medan utövaren som kommer först i mål får världscupsegern för touren sammanlagt.
  • Tidigare behövde en utövare fullfölja touren för att behålla världscupsegern. Nu gäller att de får behålla segern oavsett om de fullföljer touren eller inte.

Källa: NRK

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer