Jennie Lee Burmansson har hittat OS-formen. Foto: Bildbyrån

Nya succén inför OS – jättetalangen på pallen

Uppdaterad
Publicerad

Här är Jennie-Lee Burmanssons formbesked inför OS.

15-åringen slutade tvåa i Mammoth Mountains slopestyle.

– Hon visar att hon har en nivå som är i topp och hon gör det flera gånger om. Fantastiskt, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo till SVT Sport.

Hon kommer att bli Sveriges yngsta vinterolympier genom tiderna i Pyeongchang. Med det hon presterat i vinter är det inte omöjligt att hon också blir Sveriges yngsta medaljör på ett vinter-OS.

88,6 poäng i det andra finalåket räckte till en andraplats bakom norska Tiril Sjåstad Christiansens 90,6 poäng. Det var jättetalangens fjärde pallplats på fem starter.

– Hon är både skicklig och mentalt starkt. Det är jätteroligt, säger Reinebo.

Med tanke på hennes resultat – kommer ni göra något särskilt för att skydda henne mot förväntningarna?

– Det är inte så att vi sätter upp mål för någon aktiv eller kräver något annat än att de ska göra sitt bästa. Det gäller ju alla aktiva som är med i OS första gången eller som kanske har yttre förväntningar på sig. Man får stötta dem på alla möjliga sätt, säger svenske OS-chefen.

Dahlström säkrade sannolikt OS-biljetten

Även Emma Dahlström var i finalen och slutade fyra på 83 poäng. Eftersom hon placerade sig topp 8 säkrade hon SOK:s kriterier för OS-uttagning.

Men hon måste också tas ut av Sveriges olympiska kommité.

– Vi gör ju uttagningen på tisdag klockan 13 så innan kan vi inte säga någonting, säger Reinebo.

Vad säger du om hennes fjärdeplats?

– Det är ju jättebra. Man får se det som att hon har startat i två tävlingar efter sin skada och skadan var inte vilken skada som helst, utan det var korsbandet. Hon kommer tillbaka snabbare än vad som är normalt egentligen, säger Reinebo och fortsätter att ösa superlativ:

– Vad som är lika viktigt är att hon verkar ha potential att för de tricken som behövs för riktigt bra placeringar. Om jag räknar upp alltihop det här får du ju en positiv bild men vi har ingen uttagning klar ändå.

Även svenska herrframgångar

Till herrfinalen tog sig både Oscar Wester och Jesper Tjäder och båda levererade. Tjäder slutade femma efter ett andraåk som var tredje bäst, 88,8 poäng. Wester blev nia med 87,8 i andrarundan.

Teal Harle, Kanada, fixade 94,2 poäng – en segernotering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.