Foto: Niklas Eriksson & TT Nyhetsbyrån

Nytänd Wester jagar SM-guldet som saknas

Uppdaterad
Publicerad

Från en svår skada till OS-final och tredjeplats i totala världscupen. Nu vill freeskiåkaren Oscar Wester kröna sin bästa säsong med SM-guldet han saknar.

– Det är lite varmt i själen att få tävla på hemmaplan, säger han inför onsdagens Big Air-final som inleder SM-veckan.

Fast egentligen tjuvstartade de visiten i Skellefteå redan på tisdagen med ett kval, där det faktiskt blev onödigt dramatiskt för 22-årige Westers del. I sitt första kvalåk gav han sig på ett svårare 1260-trick, tre och ett halvt varv, kämpade med den lite besvärliga vinden och landade fel. Det tvingade honom att plocka fram rutinen i sitt andra och sista åk, en 1080 sattes vackert ner och han anslöt till övriga landslagskollegor in i finalen.

Där finns både Oliwer Magnusson och Jesper Tjäder, den senare svensk mästare 2016 och nu kvalsegrare i Skellefteå. Dessutom precis som Wester OS-deltagare för en månad sedan. På damsidan vann Jennie-Lee Burmansson kvalet, 15-åringen med en sensationell debutsäsong, hon blev OS-åtta, totalsegrare i världscupen och nu i sin allra första SM-start.

– Kul att vi är så många på SM i Skellefteå, säger Wester som 2012 vann guld i slopestyle och ifjol blev svensk mästare i halfpipe. Big Air gav bara ett brons, bakom vinnande Emil Granbom som nu saknas på grund av skada.

Han har själv gjort en tuff rehabresa efter en svår korsbandsskada i samband med för-OS i Pyeongchang 2016. Stockholmsåkaren kom tillbaka rejält starkare, nådde OS-final efter att ha vunnit kvaltävlingen och säkrade i söndags i Seiser Alm en tredjeplats i den totala världscupen.

”Året då jag började köra stabilt”

– Det har varit en väldigt lång säsong. Men kul att det har gått så bra och att jag har hållit mig skadefri, säger Wester som tackar just rehaben för att han lyckats.

– Det har varit mycket träning på gymet, något som har gjort mig stark och tålig. Det här är året då jag började köra stabilt!

Onsdag blir det full satsning i tufft motstånd mot det enda guldet han inte vunnit. Förutom Granbom saknas Henrik Harlaut (som finns hemma i Andorra i träning) och på damsidan Emma Dahlström (som vårdar ömmande knän). I startfältet finns istället en spännande profil i Barbados-åkaren Victor White, svensk med rötter i Västindien och VM-start för den exotiska önationen.

– Det har verkligen varit en ambition att få hit större delen av landslaget, säger förbundets sportchef Stefan Karlsson på plats i Skellefteå. Att få visa upp våra stjärnor på hemmaplan. Och jag tycker också Skellefteå har fått till en fin tävlingsarena.

SVT direktsänder freeskifinalen i Big Air kl 16-17.10. Dessförinnan visas också Big Air-finalen i snowboard 13.40-14.50.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.