Johanna Ojala och Britta Zackari blir SVT:s team i Vasaloppspåret. Foto: SVT

Ojala-Zackari blir SVT:s team i Vasaloppsspåret

Uppdaterad
Publicerad

Johanna Ojala och Brita Zackari – tillsammans på skidor i nio mil från Sälen till Mora. Söndag 4 mars tar de sig tillsammans an Vasaloppet som åkande reportrar i SVT:s sändningar.

SVT:s längdexpert Johanna Ojala och förra årets åkande reporter Brita Zackari slår sig i år ihop och gör alla tittare och de andra 15 800 anmälda åkarna sällskap när de i direktsändning genomför Vasaloppet.

Johanna Ojala är skidexpert, tränare och själv tidigare elitaktiv, men har aldrig åkt just Vasaloppet.

Vasaloppet

Brita Zackari, programledare och träningsprofil hatar egentligen att träna, men gör det ändå, och har redan ett Vasaloppet på meritlistan.

– Duon kommer att diskutera skidåkning, träning och mycket annat, svara på frågor från tittarna, peppa och peppas av alla andra Vasaloppsåkare i spåret på väg mot målet i Mora, säger projektledare Erika Christensson.

– Känslan är otroligt pepp! Jag möter överallt en massa tjejer som signat upp sig på detta enligt principen ”kan hon så kan jag”, vilket gör mig glad. Att åka ihop med Johanna känns superkul om än lite pressat eftersom jag vet att hon vill att jag formtoppar, säger Brita Zackari.

Premiär för skidstark

Även Johanna Ojala är laddad:

– Det ska bli väldigt spännande och kul att ta sig an 90 friska kilometer tillsammans med grymt sällskap i Brita!

Inför årets lopp har de gjort träningsserien ”Skidstark med Ojala och Zackari”, där de tipsar om smarta, effektiva och enkla styrkeövningar att göra under skidpasset, i gymmet eller helt enkelt hemma i köket. De tre avsnitten går att se i SVT Play.

– Serien är i all sin enkelhet tänkt att på ett lättillgängligt och effektivt sätt hjälpa folk att stärka sig i sin skidåkning, säger Erika Christensson.

– Styrketräning för att kunna ha en bra och energisnål teknik är A och O när man åker skidor. Att ”hitta magen” och kontrollen där, är viktigt. Övningen ”bäckenlyft” tycker jag är prima för just det, säger Johanna Ojala.

I brist på snö så har Brita Zackari än så länge i vinter satsat mycket på just styrka, och stakmaskin:

– För mig är styrketräning jätteviktigt rent generellt och särskilt inför Vasaloppet, om inte annat för att det varit lite si och så med snö där jag bor så då blir det ju enda träningen man kunnat köra. Men jag har en stakmaskin hemma som gått varm!

SVT:s Vasaloppssatsning 2018

* I SVT:s sändningar från Vasaloppet 4 mars 2018 är duon Johanna Ojala (SVT:s längdexpert) och Brita Zackari (träningsprofil, bloggare, programledare) åkande reportrar.

* Tittarna får följa dem live när de tillsammans skidar de nio milen från Sälen till Mora ihop med alla andra Vasaloppsåkare – i Åkande reporter/Vallaboden-sändningen i SVT Play 07.30-20.00, och i inhopp i Vasaloppssändningen i SVT1 07.30-16.00.

* Inför Vasaloppet har Johanna och Brita gjort en träningsserie ihop, ”Skidstark med Ojala och Zackari”, med fokus på styrketräning för just skidåkning.

I serien om tre avsnitt har de valt ut och visar olika styrkeövningar att göra på skidor, på gymmet och hemma. ”Skidstark med Ojala och Zackari” lanseras i SVT Play söndag 4 februari 02.00, en månad före Vasaloppet.  Då gästar duon även Yvette Hermundstad i Vinterstudion.

Övriga profiler i sändningarna:

Yvette Hermundstad, programledare, Maria Wallberg, reporter, Stephan Wilson, reporter, Peter Jonsson, reporter, Therese Bosta, reporter, Pia Hultgren, meteorolog, Mattias Svahn, expert i Vallaboden, Jacob Hård och Anders Blomquist, kommentatorer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet