Alexander Legkov stängs av på livstid från OS. Foto: Bildbyrån

OS-guldmedaljören stängs av från OS på livstid

Uppdaterad
Publicerad

Den ryske OS-guldmedaljören Alexander Legkov och landsmannen Jevgenij Belov är avstängda från OS på livstid på grund av dopning i OS i Sotji 2014, uppger den internationella olympiska kommittén.

De två idrottarna har planer på en comeback i skidpremiären i Gällivare efter en avstängning.

De ryska skidåkarna stängdes av i december 2016 efter att den andra delen av McLaren-rapporten om utbredd rysk dopning offentliggjorts.

Fråntas medaljerna

Legkov fråntas medaljerna han tog i OS i Sotji. Han vann femmilen och Ryssland kom tvåa i stafetten över 4 x 10 kilometer. Belov tog ingen medalj i Sotji.

IOK uppmanar också det internationella skidförbundet, Fis, att vidta åtgärder.

”Det är ett skandalöst beslut”, skriver hans advokat Christof Wiechemann till Expressen.

Domen kommer att överklagas.

Norrmannen Martin Johnsrud Sundby kom fyra på femmilen i Sotji. Anders Södergren blev bäste svensk på sjunde plats.

Skidåkarna: ”Skandal”

De livstidsdömda skidåkarna kallar via en advokat beslutet för en ”skandal” och ryska skidförbundets ordförande Jelena Välbe säger att ”alla är chockade”.

Rysslands idrottsminister Vitalij Mutko fördömer domen.

– De har tävlat i den här sporten i många år och har en lång lista med meriter, men inget positivt dopningstest, och de är hjälplösa mot indirekta bevis, säger Mutko till ryska nyhetsbyrån TASS.

McLaren-rapporten

I augusti 2015 får Richard McLaren i uppdrag att utreda dopningsanklagelser i friidrott mot framför allt Ryssland.

I november 2015 presenterar McLaren de första uppgifterna från utredningen och Internationella antidopningsbyrån Wada stänger av det ryska dopningslaboratoriet och den ryska antidopningsorganisationen Rusada. Internationella friidrottsförbundet IAAF stänger av ryska friidrottare från internationella tävlingar.

I januari 2016 presenteras ytterligare uppgifter från den första delen av rapporten. I juli läggs den första delen av rapporten fram, i vilken det står att den ryska dopningen har beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen i samarbete med den ryska säkerhetstjänsten. Omfattande rysk dopning ska ha pågått inför och under sommar-OS 2012, friidrotts-VM 2013, vinter-OS 2014 och sim-VM 2015. Internationella olympiska kommittén låter varje idrott besluta om ryskt deltagande i OS i Rio, 271 får vara med, 118 stoppas.

Den 9 december 2016 släpper McLaren den andra och sista delen av sin rapport som visar att mer än 1 000 ryska idrottare varit inblandade i eller dragit nytta av manipulerade dopningsprover. Av dem ska 95 aktiva vara vinteridrottare. Bland dem ska finnas tolv medaljörer från Sotji-OS.

Den 23 december startar Internationella olympiska kommittén en utredning av 28 ryska OS-deltagare i Sotji 2014, vars dopningsprover uppges vara manipulerade.

Den 22 juni 2017 säger IOK-ordföranden Thomas Bach att organisationens två utredningar av rysk dopning – dels om den statsstödda dopningen, dels om enskilda idrottare – ska vara klara senast i oktober.

Den 14 september bekräftar Wadas generalsekreterare medieuppgifter om att 95 av de 96 dopningsfall som hittills utretts efter McLarens rapporter släpptes 2015 och förra året.

Den 14 september kräver Svensk antidoping tillsammans med 16 andra nationella antidopningsorganisationer att Ryssland stängs ute från OS i Pyeongchang eftersom landet vägrat att förse Wada med underlag under utredningen av dopningshärvan i OS i Sotji 2014.

Rysslands president Vladimir Putin har hela tiden förnekat att landet någonsin haft ett statsstött dopningssystem.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.