Österrikes alpina superstjärna Marcel Hirscher Foto: TT

Österrike hotar med OS-bojkott: ”Åker inte om säkerheten inte garanteras”

Uppdaterad
Publicerad

Frankrike har redan flaggat för OS-bojkott.

Sverige och Schweiz tar det lugnt.

Men den tunga vinternationen Österrike öppnar nu för att stoppa sina aktiva från spelen i Sydkorea.

– Om säkerheten inte kan garanteras kommer vi inte att åka, säger Karl Stoss, ordförande i landets olympiska kommitté, till nyhetsbyrån APA.

OS i Pyeongchang avgörs mellan 9-25 februari nästa år. De uppmärksammade retoriska bråken mellan Nordkorea och omvärlden har fått stor global spridning och Frankrike tvekar kring att skicka dit sina atleter.

Samtidigt vill SOK och Sverige köra på och förutsätter att spelen blir av. Schweiz funderar inte heller på att avstå. Men nu öppnar den tunga vinternationen Österrike för att undvika OS i Sydkorea.

OS i Pyeongchang 2018

”Kommer inte åka”

– Om situationen förvärras och säkerheten för våra idrottare inte längre kan garanteras, kommer vi inte att åka till Sydkorea, säger Karl Stoss, ordförande i landets olympiska kommitté, till nyhetsbyrån APA.

Frankrike är en annan nation som också tvekar kring deltagande.

– Vi kommer aldrig att utsätta vårt lag för fara. Om det blir värre och vi inte har några garantier för säkerheten, så stannar vårt franska lag hemma, säger landets idrottsminister Laura Flessel.

Kontakt via FN

Internationella Olympiska Kommittén, IOK, berättar att man inte är oroad över utvecklingen men att man bevakar vad som händer. Inget tvivel finns gällande de olympiska spelen 2018.

– Vi följer situationen på Korea-halvön och i regionen väldigt noga. Idrottarnas säkerhet är av allra största vikt för IOK. Det är därför som vi under de senaste dagarna håller kontakt med de olika statsöverhuvudena vid FN, säger en talesperson.

Svenska idrottsministern Annika Strandhäll (S) förstår sin franska kollegas oro, men vill ändå tona ned den.

– Jag känner inte att man ska ta ut några sorger i förskott. Men som ansvarig idrottsminister är det här en fråga som jag kommer att följa väldigt noga, säger hon.

Fakta: Konflikten på Koreahalvön och OS

Vinter-OS äger rum bara 8 mil från den nordkoreanska gränsen. Nordkorea har återkommande skjutit upp robotar och genomförde för en tid sedan ett sjätte kärnvapentest. Även ordkriget mellan landet och USA har trappats upp kraftigt under den senaste tiden och har spätt på oron.

Sydkoreas president Moon Jae-In sade i veckan att Sydkorea trycker på för att säkerheten ska kunna garanteras vid vinter-OS. Landet har lagt fram ett utkast till en resolution om global vapenvila med start före spelen.

Den franska idrottsministern Laura Flessel säger till den franska radiostationen RTL att om krisen på Koreahalvön fördjupas och ”vår säkerhet inte kan garanteras kommer den franska truppen att stanna hemma”. Hon tillägger dock att ”vi är inte där ännu”.

Ordföranden i Österrikes olympiska kommitté, Karl Stoss, säger till nyhetsbyrån APA att man inte åker till Sydkorea om situationen förvärras och säkerheten för de aktiva inte kan garanteras.

Ordföranden i Internationella olympiska kommittén, Thomas Bach, är fortsatt säker på att vinter-OS i Pyeongchang kan genomföras som planerat, har han sagt, och att det inte finns någon plan B. USA:s olympiska kommitté säger att man arbetar tillsammans med myndigheterna för att säkerställa att den amerikanska truppen kommer att vara trygg vid OS. Det internationella skidförbundets ordförande Gian-Franco Kasper har avfärdat rädsla bland idrottsmän, och sagt att Pyeongchang-OS kommer att vara ”säkrast i världen”.

Fakta: OS i Pyeongchang 2018

Tävlingarna kommer att avgöras 9–25 februari. Snöidrotter avgörs i bergen samt isidrotter vid kusten.

Kusten (Gangneung)

Gangneung: Ishockey, curling, shorttrack, konståkning och skridsko.

Kwandong: Ishockey (damer, gruppspel).

Bergen (Pyeongchang)

Alpenisa/Yongpyong: längdskidor, skidskytte, backhoppning, rodel, skeleton, bob, slalom, storslalom, alpin lagtävling, nordisk kombination, snowboard big air, invigning/avslutning.

Bokwang: Freestyle/snowboard (allt utom big air).

Jeongseon: störtlopp, super-G, alpin kombination.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Pyeongchang 2018

Mer i ämnet