Petra Lundström, doktorand på Karolinska institutet. Foto: TT NYHETSBYRÅN

”Idrottaren kan få sin karriär förstörd”

Uppdaterad
Publicerad

Energibrist är ett allt mer vanligt förekommande problem för elitidrottare.

Nu vill Petra Lundström, doktorand på Karolinska institutet, öka kunskapen om ämnet.

”Den yttersta konsekvensen är att idrottaren får sin karriär förstörd och aldrig kommer tillbaka”, säger hon i Vinterstudion.

Under söndagen var Lundström gäst i Vinterstudion där problemet med energibrist diskuterades. Hon berättade då att långvariga bekymmer kan leda till allvarliga konsekvenser.

– En del får problem med hälsan resten av livet, säger hon.

Vinterstudion

Lundström bekräftar att det finns flera fall av energibrist inom svensk elitidrott, men nämnde inga namn. Problemet uppstår när man äter för lite i förhållande till vad man gör av med.

Vill öka kunskapen

– Man kan ha energibrist med eller utan kliniska ätstörningar. Anledningarna till att man får det är flera men handlar ofta om kunskap, att veta hur mycket man behöver äta. Sedan kan man ha till exempel ha oupptäckta matallergier, säger hon.

– Det är viktigt att poängtera att ständig viktfluktuation, det som man kallar jojobantning, kan vara raka spåret in i en klinisk ätstörning. Vi måste bygga upp kunskapen kring detta.

Skaderisken ökar

Lundström ser samma mönster inom en rad olika sporter. Allt från fotboll och ishockey till bilsport och uthållighetsidrott. Riskerna med att inte få i sig tillräckligt med kolhydrater är stora. Man kan till exempel få ökad risk för skador, vätskebrist och förkylningar.

– Det är jättevanligt och handlar om alla möjliga olika idrottare. Den enda gruppen där vi inte har stött på det här problemet är styrkeidrottare, säger hon.

Se hela videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet