Wolfgang Pichler. Foto: Bildbyrån

Pichler kan stoppas från OS

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges förbundskapten i skidskytte, Wolfgang Pichler, riskerar att stoppas från OS på grund av sin tidigare roll som rysk landslagstränare.

I dagsläget är det osäkert vad som gäller efter domen från Internationella olympiska kommittén.

– I nuläget kan vi inte svara på hur de här riktlinjerna ska implementeras, säger en presstalesperson på IOK till Aftonbladet.

Wolfgang Pichler var förbundskapten för Ryssland 2011-2014, då flera av åkarna som i dag är livstidsavstängda, Olga Zajtseva, Jana Romanova och Olga Viluchina, var aktiva.

Ryska idrottare som vill tävla under neutral flagg i OS måste bevisa att de är rena, ett annat krav är att deras förflutna måste vara dokumenterat dopningsfritt. Vad gäller läkare och tränare står det följande i IOK-domen:

”Ingen tränare eller doktor vars idrottare har begått ett antidopningsbrott kan inkluderas på inbjudningslistan.”

Om det även gäller Pichler, som är svensk förbundskapten sedan 2015, är i dagsläget oklart.

– I nuläget kan vi inte svara på hur de här riktlinjerna ska implementeras, säger en talesperson på IOK.

– Vi har ställt samma fråga till IOK, vi har fått beskedet att det kommer riktlinjer under nästa vecka, säger SOK:s mediechef Lars Markusson.

Då som nu förnekar Pichler inblandning i dopning.

– Jag gjorde mitt bästa och jag är 100 procent ren. Det står jag för och det fajtas jag för. Skulle jag stängas av kommer jag ta det till CAS (idrottens skiljedomstol) och slåss för mitt namn. Det kan jag lova.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.