Jelena Välbe, rysk skidordförande. Foto: Bildbyrån

Ryska skidordföranden: ”Jag vet att vi är rena”

Uppdaterad
Publicerad

Sex ryska skidåkare stängdes av från OS på livstid på grund av dopning i samband med OS i Sotji 2014. Än har det internationella skidförbundet, Fis, inte meddelat sitt beslut och på en presskonferens i Gällivare på torsdagen sade den ryska förbundsordföranden att hon hoppas att de kan tävla i världscupen.

– Jag vet att vi är rena och vi kan se alla i ögonen. Vi ska kämpa för att rentvå våra namn, säger Jelena Välbe.

Välbe nekar till alla dopningsanklagelser och det som hon kallar för ”konspirationer”. Hon berättar att det ryska förbundet tänker överklaga besluten hos idrottens skiljedomstol, Cas.

Ordföranden säger att ingen ska tro att de ryska åkarna som ska tävla i längdpremiären i Gällivare är dopade. Hon säger sig veta att sådant inte har förekommit.

– Jag har aldrig misstänkt något. Tvärtom visste jag att ingen var dopad. Ingen har fastnat i ett dopningstest sedan 2011 (då hon tillträdde), säger hon.

Kommer överklaga till Fis

Fis har ännu inte kommit med sitt beslut om de sex avstängda åkarna, men om de väljer att stänga av kommer Ryssland att överklaga även det.

– Det har inte varit några förhör med dem sedan besluten kom och har inte fått någon konkret motivering till varför de stängdes av, säger Välbe.

Hon säger att idrottarna tränar på som vanligt.

– Det går många rykten, men idrottarna ska träna som vanligt och inte läsa för mycket.

Fis kommer att behandla frågan under ett möta på lördag och enligt den ryska landslagstränaren Markus Cramer kan man vänta sig ett beslut efter det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.