Profilernas höjdpunkter från vintersäsongen

5 objekt

Vinterstudion har packat ihop för den här gången. Nu blickar SVT Sports profiler och experter tillbaka på en lång säsong fylld av höjdpunkter!

André Pops, programledare: Kallas resa
”För mig är det mest minnesvärda Charlotte Kallas tre månader långa resa från 74:a till 2:a på 10 km klassiskt. Bakom siffrorna finns en säsong som inleddes med hjärtproblemen i VC-premiären i Ruka och som via en lång och utmanande resa, fysiskt och psykiskt, ledde henne tillbaka till Finland och VM-silvret i Lahtis.”

Yvette Hermundstad, programledare: Tour de Ski
”Vinterns höjdare och starkaste upplevelse för mig är Tour de Ski. Gillar upplägget, etappernas betydelse, att följa åkarna från land till land under nio dagar - och i år blev ju touren, med svenskglasögon, riktigt häftig tack vare Stina Nilsson. Nilsson fascinerade: först med segern på nyårsafton i Schweiz, i sprint så inte helt oväntat, men sen genombrottet även på längre distanser med segrar i skiathlonen, jaktstarten och masstarten. Och som final efter sista etappen, målgången uppe på Alpe Cermis (Italien) få hoppa upp på pallen som totaltrea. En mäktig resa att följa!

Jacob Hård, kommentator längd: Nilssons genombrott på touren
”Jag väljer Stina Nilssons genombrott på Tour de Ski. Och ska jag välja ett lopp så tar jag masstarten i Val di Fiemme, som illustration till att hon vann på så många olika sätt.”

Stephan Wilson, programledare: Mötet med Vasaloppsikonen Tynell
”Daniel Tynell lärde mig att se på smärta på ett nytt sätt. Förut var jag rädd för smärtan – nu älskar jag den! Ibland går jag runt och tänker "hur skulle Tynell tänka nu"?”

Pernilla Wiberg, expert alpint: Matts Olssons första pallplatser
Jag tycker att Matts Olsson står för årets höjdpunkt i alpint genom att lyckas ta sina två första pallplaceringar, tvåa och trea i storslalom. Det efter att ha kommit tillbaka efter en korsbandsskada som han ådrog sig 2015.”

Tobias Hellman, expert alpint: Hargins tredjeplats på hemmaplan
Hargins tredjeplats på hemmaplan i Hammarbybacken var fantastiskt på så många sätt, med tanke på det som han har gått igenom. Av allt som hänt den här säsongen var det ögonblicket det starkaste och mest känslosamma för mig.”

Anders Blomquist, expert längd: Nilssons nya sidor
”Största minnet den här säsongen är Stina Nilssons Tour de Ski. Hon åkte så fantastiskt bra, men imponerade också genom att vinna på så många olika sätt. Hon visade nya sidor av den talang man anat fanns där – alla segrar under touren var små guldkorn!”

Jenny Modin, kommentator alpint: Hansdotters urstarka vändning
Matts Olssons första pallplatser, karriärens första i världscupen, sticker ut som säsongens stora glädjeämne. Men en seger är alltid en seger. Att Frida Hansdotter kommer tillbaka efter en tung säsongsöppning, vinner i Flachau, och tar sin tredje VM-medalj i rad, får bli säsongens höjdpunkt. Urstarkt.”

Björn Ferry, expert skidskytte: Baileys överraskande VM-guld
”För svensk del finns inget specifikt ögonblick att plocka fram, men helheten visar att Sverige som land är på väg tillbaka till världseliten. Framförallt damerna kan redan nästa år nå pallen både individuellt (Anna Magnusson, Hanna Öberg) och i stafett. På herrsidan är det endast Sebastian Samuelsson som tydligt tagit ett klev framåt. Han har potentialen att bli en kommande storstjärna.
Om jag plockar ut ett specifikt ögonblick från säsongen så väljer jag amerikanen Lowell Baileys VM-guld i distansloppet. Överraskande, men välförtjänt efter 15 år i världscupcirkusen. Visar på bredden i skidskytte och att det är sporten där verkligen allt kan hända.”

Johanna Ojala, expert längdskidor: Stina Nilssons första distansseger
”Säsongens höjdpunkt för mig var när Stina Nilsson tog sin första seger på ett distanslopp (5+5km skiathlon) i Oberstdorf under Tour de Ski. Och dagen efter när hon tog sin andra distansseger på ett taktiskt mycket slipat sätt, ja då visade hon att en ny typ av taktisk skidåkning gjort sin entré i damernas världscup!”

Björn Becksmo, kommentator skicross: Dubbla VM-guld
”Vinterns absoluta höjdpunkt kom i säsongens elfte timma – men det blev en riktigt smällkaramell i glädje, känslor och lättnad. Säsongens så efterlängtade VM-guld kom i dubbla upplagor i en disciplin som för svensk del präglats av Anna Holmlunds svåra olycka. Sandra Näslund och Victor Öhling Norbergs framgångar i Sierra Nevada, där sanden blev till guld, har en rejäl bragdstämpel på sig!

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.