Kalla om OS-tidsskillnaden: ”Inställd på det kommer vara grus i ögonen”

Uppdaterad
Publicerad

Det är mycket som ska klaffa inför ett OS och en av de aspekter som inte ska underskattas inför vinterspelen i Pyeongchang är tidsskillnaden från Sverige är hela åtta timmar.

– Jag är inställd på att det kommer vara lite grus i ögonen ett tag, säger Charlotte Kalla till SVT Sport.

Varje idrottare förbereder sig för tidsomställningen individuellt, men normalt presterar man bäst kring klockan fyra på eftermiddagen. Att fyra på eftermiddagen svensk tid motsvarar midnatt sydkoreansk tid gör att det blågula OS-laget står inför en utmaning.

De som ska tävla på morgonen i Pyeongchang påverkas mer än de som ska tävla på kvällen. Klockan nio på morgonen i Pyeongchang är klockan ett på natten i Sverige.

OS i Pyeongchang 2018

– Man försöker göra tidsomställningar inför och lägger till exempel läger på ett sådant sätt. Men det går ju inte alltid att göra perfekt. Det är mycket annat man måste ta hänsyn till, säger Berglund som också berättar att det generellt brukar vara större problem då man reser österut, säger SOK:s läkare Bo Berglund.

Litar på erfarenhet

Det som påverkas mest om man inte har lyckats ställa om kroppen ordentligt är precisionen och finmotoriken.

– Det viktigaste är att man är strikt och ställer om sömnvanor och måltider enligt när man ska tävla. Man måste lägga träning på rätt tider, säger Berglund.

SOK-läkaren känner sig ändå trygg med att kompetensen finns hos det svenska OS-laget.

– Det var ju liknande tidsskillnader både i Sydney 2000 och Peking 2008 så vi har erfarenhet, säger han.

Hur länge på förhand måste man vara på plats för att vara helt anpassad?

– Sådär mellan tummen och pekfingret brukar man räkna med minst en dag per timmes tidsskillnad. Men det skulle jag säga att är i underkant, säger Berglund.

”Kommer vara grus i ögonen”

En av de som vid det här laget har samlat på sig erfarenhet av att ställa om kroppen är det stora medaljhoppet Charlotte Kalla. För tio år sedan, 2007, gjorde hon debut i seniormästerskap då VM gick i japanska Sapporo.

– Då låg vi på hög höjd i Seiser Alm (Italien). Vi var ute och promenerade på morgnarna för att kunna ställa om ett par timmar i alla fall. Det var ett ganska yrvaket svenskt gäng som gick där i dunjackorna. Sedan kommer jag ihåg att vi stod och väntade på att gymmet skulle öppna tidigt, tidigt på morgonen, säger hon till SVT Sport.

Det handlar helt enkelt om att ta smällen och så fort som möjligt börja leva efter tiden i Pyeongchang.

– Jag är inställd på att det kommer vara lite grus i ögonen ett tag. Men sedan kommer vi ju att vara på OS länge och då vet jag att det kommer ge med sig, säger Kalla.

Se vad OS-svenskarna säger om hur de klarar tidsskillnaden i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Pyeongchang 2018

Mer i ämnet