Reinebo tror på fler OS-medaljer än publiken: ”Lite lågt”

Uppdaterad
Publicerad

Det populäraste alternativet i SVT Sports omröstning om Sveriges insats i OS är ”1–5 medaljer”.

När svenske OS-chefen Peter Reinebo gästade Sportspegeln kommenterade han det.

– Det tycker jag är lite lågt. Den nivån som vi haft sedan Turin med 11, 14 och 15 medaljer... Den nivån eller i närheten ska vi nå, säger SOK:s truppchef.

När SVT Sports programledare Mats Nyström frågade ut Reinebo om hur många medaljer publiken kan förvänta sig ville han inte ge ett direkt svar på antalet medaljer.

– Fakta är att när vi gick in i Sotji (2014) hade vi 29 så kallade ”toppositioner”. Det är aktiva lag eller stafetter som har stått på pallen i VM eller upprepade världscuper. Just nu ligger vi på 23, säger han och fortsätter:

– Vancouver (2012) hade samma nivå som Sotji. Och vi tog 11 och 15 medaljer i de spelen. Det är en bild av truppens slagstyrka.

”Att de tror på något färre är kanske rimligt”

När SOK:s truppchef sedan får reda på att en tredjedel av publiken röstat 1–5 medaljer tycker han det låter lite lågt, men medger att förväntningarna inte bör ligga på rekordet från Sotji med 15 medaljer.

– Att de tror på något färre är kanske rimligt utifrån truppens slagstyrka, säger Reinebo som poängterar att de tre spelen innan Turin var medaljskörden 3, 3 och 7.

Tar ut truppen i veckan: ”Nog större än Sotji”

Det som däremot nog blir fler än i Sotji är antalet svenska utövare.

– Det kommer att vara en OS-uttagning i mitten av veckan. Det är 99 aktiva just nu. Det är tio lag bland dem. Vi kommer att göra några fler uttagningar och truppen kommer nog att bli större än i Sotji. Där var vi 105, säger Reinebo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.