Ebba Andersson blev femma i Planica. Foto: TT

Rekordlopp av Ebba Andersson

Uppdaterad
Publicerad

Med bara veckor kvar till OS visar Ebba Andersson, 20, att hon vill mer än att se och lära under mästerskapet i Sydkorea. 20-åringen knep en femteplats på 10 kilometer klassiskt i Planica, hennes bästa placering någonsin i världscupen.

– Det känns som att jag ligger i den fas jag vill vilket känns bra.

Ebba Andersson går från klarhet till klarhet denna OS-säsong. 13:e platsen hon åkte in på i Toblach i december var en ny toppnotering i världscupen för 20-åringen från Sollefteå.

Ny rekordnotering

Nu har hon slagit till med ett nytt rekordlopp. Efter en offensiv åkning i Planica, Slovenien, slutade Ebba Andersson femma, 18 sekunder från pallen. Formbeskedet är mer än välkommet för 20-åringen som gör sitt första OS i Pyeongchang.

OS i Pyeongchang 2018

– Det känns som att jag ligger i den fas jag vill vilket känns bra. Åkningen kändes bra och jag hade bra skidor, säger Andersson.

”Försökte åka klokt”

Hon sammanfattar sin prestation.

– Jag tänkte att jag ville vara med från början, men ändå ha lagom tempo i backarna i och med att vi skulle åka två varv. Jag försökte hålla högt tempo och åka så klokt jag kunde.

Tillskillnad från Charlotte Kalla som OS-genrepade i Planica, så siktar Andersson på ännu en tävling innan OS.

– Tanken är att jag ska tävla även nästa helg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Pyeongchang 2018

Mer i ämnet