Resultatfixering nära att knäcka Olsson

Uppdaterad
Publicerad

Med fjorton mästerskapsmedaljer lägger Johan Olsson ner skidkarriären. Men det var nära att den tog slut innan den ens fått fart. I SVT:s Gomorron berättar Johan Olsson om resultatfixeringen som nästan fick honom att lägga av – och den tuffa vägen till framgångarna.

– I början av min karriär var jag resultatfixerad. Det är nästan en norm inom idrotten. Man vill vara på pallen på världscup, man vill vinna världscup, man vill ta medaljer på mästerskap. Till slut insåg jag att jag mådde inte speciellt bra av de där målen, de gav mig inte så mycket.

Efter år av elitsatsning hade framgångarna ännu inte kommit.

– När jag var 26-27 år så var jag ganska nära att lägga av och stod inför ett vägskäl – ”nu lägger jag av eller så gör jag något radikalt”. Då bytte jag tränare och försökte att bara lägga min karriär i någon annans händer. De där åren hände det något med min inställning och mitt psyke.

”Närvarande varje dag”

– Jag vände om och gjorde prestationsbaserade mål i stället, på träning. Och då blev jag mer närvarande varje dag i det jag gjorde, på min resa mot målet. Det kan vara att ”den här backen hemma i Sundsvall ska jag klara av på en viss tid i dag”.

Säsongen 2008/2009 kom genombrottet för den då 28-årige Olsson, med första världscupsegern i Davos på 15 km klassiskt. På OS 2010 i Vancouver kom de första individuella mästerskapsmedaljerna, två brons, samt ett guld i stafett. När han ser tillbaka är det VM-gulden i Val di Fiemme 2013, som han berättar om i intervjun, och i Falun 2015 som han håller högst.

– Jag har varit väldigt glad för att jag upptäckte det där, och fick den chansen i min karriär och inte lägga av för tidigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.