Foto: TT

RF:s antidopningschef: ”Misstänkta prov fångas upp”

Uppdaterad
Publicerad

Matt Richardson, chef för Riksidrottsförbundets antidopningsavdelning, vet inte vilken åkare det är som pekas ut som misstänkt dopad av ”Uppdrag granskning”. Han menar att före 2009, när man ändrade metoderna, var mätningarna mycket trubbigare och individer som hade naturliga avvikelser kunde få reslutat som tydde på bloddopning.

– Det kan till exempel vara att personen har registrerat en avvikande fysiologi, om de har en medicinsk dispens på grund av någon fysiologiskt, eller om de till exempel varit på hög höjd och inte redovisat det på rätt sätt, säger Richardson till TT.

Matt Richardson säger att Riksidrottsförbundet har tillgång till samma data som ”Uppdrag granskning” och att man fångar upp de individer som lämnar prov med stora avvikelser.

Fångar ni upp den här personen i era kontroller?

– Självklart, särskilt om personen fortfarande är aktiv. Om det är en retroaktiv sak så är det en annan grej. Men det beror också på om man är elitaktiva eller inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer