Erik Röste är kritisk till Fis-ordförandens uttalanden om Johaug-fallet. Foto: TT Nyhetsbyrån

Röste: ”Dömd på förhand”

Uppdaterad
Publicerad

Erik Röste är starkt kritisk till uttalandena från internationella skidförbundets ordförande Gian Franco Kasper angående Johaug-fallet. ”Jag är förvånad och besviken” säger norska skidförbundets ordförande till NTB.

Gian Franco Kasper, ordförande i internationella skidförbundet, uttalade sig i norska Dagbladet angående Therese Johaugs positiva dopningsprov.

– Jag har mina tvivel, sa Kasper till tidningen och poängterade att Johaug riskerar ett långt straff.

– Jag har inte bevisen framför mig, de måste norrmännen visa. Men i normala fall om hon är skyldig, är det klart hon ska få fyra år. Det är det ingen tvekan om.

”Överraskad och besviken”

Uttalandena från Kasper upprör Erik Röste, ordförande i norska skidförbundet.

– Om Fis-presidenten Gian Franco Kasper är korrekt citerad är jag överraskad och besviken. Det kan uppfattas som att hon är dömd på förhand, säger Röste till norska nyhetsbyrån NTB.

Norges skidförbund betonar i ett uttalande att ”NSF är mycket försiktigt med att kommentera fallet så länge det är under behandling av Antidoping Norge”.

Johaugs advokat chockad över uttalandena

Kaspers uttalanden har även upprört Johaugs advokat Christian B. Hjort.

– Jag är både skakad och chockad över att representanter för idrotten spekulerar och förhandsdömer en utövare. Det visar en total brist på respekt för den enhet som idrotten själv har organiserat och inrättat för att hantera sådana här fall, säger han till NRK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer