• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Maria Rydqvist. Foto: Bildbyrån

Rydqvists kritik: ”Räknar inte med förändring”

Inför Tour de Ski-starten på nyårsafton riktar Maria Rydqvist återigen kritik mot Internationella skidförbundet för att damernas distanser fortsatt hålls korta. ”Jag räknar inte med att få uppleva någon förändring under tiden jag är aktiv”, skriver hon i sin blogg.

Maria Rydqvist, 33, är en av de svenska längdskidåkarna som kommer till start när den första etappen av Tour de Ski går av stapeln på nyårsafton.

Den senaste tiden har Rydqvist fått en hel del uppmärksamhet även utanför skidspåret sedan hon på sin blogg kritiserat Internationella skidförbundet (Fis) och lyft frågan om varför damernas tävlingsdistanser är kortare än herrarnas dito.

”Är det ens möjligt?”

Inför Tour de Ski-starten i schweiziska Val Mustair reagerar Rydqivst återigen på att damernas distans är kort:

”I Val Mustair kör vi först en sprint och därefter 5 km masstart. Jag trodde förstås att det stod fel när jag läste programmet. 5 km. Är det ens möjligt att köra det som masstart? De måste väl mena 10 km”, skriver hon i ett blogginlägg och tillägger:


”Efter att ha kollat upp saken visade det sig dock alltså inte vara något tryckfel. 5 km masstart är det vi verkligen ska köra. Århundradets kortaste masstart alltså.”

Vidare kommenterar Rydqvist SVT Sports artikel som visar att intresset för frågan är svalt bland de övriga aktiva.

33-årigen menar att det av olika anledningar kan vara svårt att debattera frågan när man själv är aktiv och tävlar.

Kritiserar Fis

”Som idrottare ska man vara positiv och lägga energi på rätt saker. På sitt eget tävlande och på det som gör att man presterar. Kanske kan man känna att man lägger fokus på fel saker om man diskuterar fel och brister istället för att bara gilla läget”, skriver hon.

Att damernas distanslängder skulle bli lika långa som herrarnas är inget Rydqvist tror att hon själv kommer att få uppleva under sin karriär.

”Jag räknar inte med att få uppleva någon förändring under tiden jag är aktiv. Åtminstone inte på högre nivå. Åtminstone inte hos Fis”.

Så sänder SVT allt från årets Tour de Ski som inleds på nyårsafton.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer