Jevgenij Belov (till vänster) efter 10km fristil vid Sverigepremiären i Gällivare förra helgen. Foto: TT.

Ryssar fria att tävla i längdpremiären

Uppdaterad
Publicerad

De sex ryska skidåkare som är misstänkta för dopning och av IOK har stängts av från OS på livstid är fria att tävla i världscupen som har premiär i Ruka, Finland, i morgon.

Internationella skidförbundet Fis egen utredning av åkarna har inte gett tillräckliga bevis för att förlänga avstängningarna för någon av Alexander Legkov, Jevgenij Belov, Julia Ivanova, Jevgenia Sjapovalova, Alexej Petuchov och Maxim Vylegzjanin.

– Det är en olycklig situation som har uppkommit. Vi önskar väl att alla får ett svar och ett besked där vi vet det är vi ska förhålla oss till. Vi har ju fått ett besked att förhålla oss till nu, men det är ju inte slutgiltigt, säger den svenske förbundskaptenen Rikard Grip till SVT Sport.

Nobbade dagens förhör av IOK

Meddelandet skickades ut under eftermiddagen mindre än ett dygn innan fredagens sprinttävling. I dag skulle Julia Tjekaleva och Anastasia Dotjenko höras över Skype av IOK då de båda misstänks för dopingbrott men ryska ledningen sade nej eftersom åkarna behövde förbereda sig inför premiären.

Fis, som med idrottens skiljedomstol Cas stöd stängde av de aktuella åkarna till och med den 31 oktober i år, inväntar nu bevis från IOK:s utredning innan eventuella vidare åtgärder vidtas.

– Det är väldigt olyckligt att det kommer två olika beslut och inte ett som rör både OS och världscupen. Det hade varit önskvärt med mer tydlighet, säger Grip om situationen.

Sextetten kan därmed tävla i världscuppremiären i finländska Ruka i helgen.

”Vad väntar Fis på?”

SVT:s expert Mathias Fredriksson är inte förvånad men undrar samtidigt hur lång tid det ska innan ett slutgiltigt beslut kommer från Fis.

– Det var ganska väntat. Att beslutet skulle komma dagen före världscuppremiären kändes inte troligt, när de haft så lång tid på sig. Beslutet borde kommit för länge sen. Sen kan man fråga sig vad det är Fis väntar på?, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.