• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Pålgård och Bispgården i Ragunda kommun, i Jämtlands län. Det brinner kraftigt i skog och mark i Pålgård och Bispgården. Räddningsledaren uppmanar alla som påverkas av branden att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

  • Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Ängra och Ljusdals kommun, i Gävleborgs län. Det brinner kraftigt i skog och mark. Branden är på väg mot bebyggt område. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i berört området att utrymma. Läs mer

Maxim Vylegzhanin och Alexander Legkov går i mål på femmilen i OS i Sotji 2014. Foto: TT Nyhetsbyrån

Sex frågor och svar om ryska dopningsskandalen

De ryska längdskidåkarna Alexander Legkov, Jevgenij Belov, Maxim Vylegzhanin, Alexej Petukhov, Julia Ivanova och Jevgenija Sjapovalova är avstängda på grund av systematisk dopning i samband med hemma-OS i Sotji 2014. Vad är det frågan om?

1. Hur började hela historien?

Bakgrunden är den så kallade McLarenrapporten, som beställdes av internationella antidopningsbyrån Wada 2015. Den kanadensiska professorn Richard McLaren fick i uppdrag att utreda dopningsanklagelser i framför allt rysk friidrott, men när han i december 2016 släppte den sista delen av rapporten stod det klart att omfattningen sträckte sig långt bortom friidrottsvärlden.

Då avslöjades en statstyrd och systematisk dopning som ska omfatta över 1 000 idrottare i över 30 olika sporter. Dopningen ska ha skett mellan åren 2011 och 2015.

2. Varför stängde IOK av just de här sex ryska skidåkarna?

De är sex av de totalt 28 ryska idrottarna som nämns i McLarenrapporten och som Internationella olympiska kommitténs (IOK) disciplinära kommitté i ärendet, Oswaldkommissionen, genomför förhör med. Detta eftersom man misstänker att deras dopningsprov har manipulerats.

Förhören med de idrottare som har en möjlighet att kvala in till OS i Pyeongchang ska vara klara innan slutet av november och besluten för varje idrottare ska komma löpande, allt eftersom respektive förhör är avklarat. Det var också därför Legkov och Belov stängdes av tidigare än de fyra övriga.

3. Men, har de testats positivt?

Nej. I Oswaldkommissionens utlåtande står det att åkarna har brutit mot paragraf 2 i IOK:s regelverk kring dopning. Det som Oswaldkommissionen har försökt bevisa är hur Ryssland lyckades byta ut åkarnas urinprov under spelen i Sotji. Agenter från den ryska säkerhetstjänsten tros ha varit inblandade i det avancerade fusket.

I tisdags offentliggjorde IOK beslutsunderlaget till Alexander Legkovs livstidsavstängning från OS. Skrapmärken på provflaskor ska bevisa att de har öppnats flera gånger.

4. Varför tävlade Sjapovalova, Belov och Vylegzhanin i världscupspremiären i Ruka?

Det beror på att det internationell skidförbundet, Fis, ansåg att de inte har tillräckliga bevis för att förlänga avstängningarna som trädde i kraft i december 2016 och tog slut 31 oktober i år. Nu har Fis däremot följt IOK och stängt av åkarna tills vidare.

Det slutgiltiga beslutet fattas efter privata förhör med åkarna.

5. Vad tycker man om det här i Ryssland?

Framför allt nekar man till alla anklagelser. Såväl åkare som ledare har uttryckt ilska och besvikelse över avstängningarna. Man har också sagt att man kommer att överklaga domarna till idrottens skiljedomstol, Cas.

– Jag vet att vi är rena och vi kan se alla i ögonen. Vi ska kämpa för att rentvå våra namn, sade förbundsordförande Jelena Välbe på en presskonferens i Gällivare för en dryg vecka sedan.

6. Vad händer nu då?

På tisdag klockan 19.30 är det sagt att IOK:s ordförande Thomas Bach ska hålla en presskonferens och berätta om ryska idrottare ska få delta i OS i Pyeongchang i februari över huvud taget. 17 nationers antidopningsbyråer, däribland Sveriges, har gått ut och krävt att Ryssland ska uteslutas från OS.

sänds Vinterstudion 2017/2018

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer