Så ändrade Jönsson sprintbanan: ”Gör så det passar mig”

Uppdaterad
Publicerad

Efter 14 år i världscupen har Emil Jönsson koll. Så bra koll att till och med internationella skidförbundet ber svensken om råd.

Under fredagens skidtester i slovenska Planica hade 32-åringen ett långt samtal med Fis tävlingschef om hur banan borde justeras – till Jönssons fördel.

– Jag säger ju att ”alla tycker att det vore bra att göra såhär” – och så gör jag så att det passar mig såklart, säger Jönsson till SVT Sport.

Han debuterade i världscupen i Stockholm 2004. 14 år och 17 världscupsegrar senare är Emil Jönsson veteran i sammanhanget – och rådgivare till det internationella skidförbundet (Fis).

– Det är väl fördelen när man har när man varit med länge i gamet. Då kommer de och frågar vad jag tycker, säger han.

Samtalet med tävlingschef Pierre Mignerey handlade bland annat om var på banan Jönsson tyckte att stakzonerna borde placeras.

– Jag sa att det skulle ändras lite grann. Och så lite utförskurvor, vad som skulle ändras. Det tyckte han lät bra.

Tänker du utifrån dig själv då, vad som passar dig bäst?

– Ja, det är så jag gör. Jag säger ju att ”alla tycker att det vore bra att göra såhär” – och så gör jag så att det passar mig såklart.

Enligt Jönsson är det små detaljer som han varit med och påverkat. Men det är detaljer som kan avgöra om det blir rättvisa förhållanden eller inte. Ett exempel är kurvorna.

– Som arrangör vill man ofta kratta och göra fint, men det blir väldigt isigt för de är lite feldoserade. Vi vill att de ska låta kurvorna vara, så det blir en snövall vi kan gå i. ”Rör ingenting, vi vill se hur dåligt det är – vi vill inte bli lurade”. Och det skulle dom göra.

Så Fis lyssnar på dig?

– Vi får ju se, men jag hoppas på det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.