Johaug är avstängd fram till 18 december. Foto: TT Nyhetsbyrån

Johaug kan få sin dom i förtid

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaug kan få sin dom i förtid. Hon är avstängd till 18 december men Antidopning Norge hoppas att skidåkarens öde blir avgjort före dess.

– Åtalsnämnden har sagt att de önskar att ha kommit med ett beslut före det datumet. Men det ligger i alla parters intresse att det här görs grundligt, säger Halvor Byfuglien på Antidopning Norge till SVT Sport.

Om drygt fem veckor ska beskedet om Therese Johaugs dopningstraff komma. Antidoping Norge är nu i en efterforskningsfas och säger till SVT Sport att inget ska lämnas åt slumpen.

– Det ligger i allas intresse att det här görs grundligt, säger Halvor Byfuglien, kommunikationschef, på Antidoping Norge.

– Vi är i en efterforskningsfas där vi inhämtar information och belyser händelseförloppet. När vi menar att det är tillräckligt klargjort vill vi lägga fram det för åtalsnämnden, säger Byfuglien.

Therese Johaug stängdes av i mitten av oktober, och hennes avstängning räcker i nuläget över två månader, efter att hon använt en läppkram innehållande anabola steroider.

Tre instanser innan beslut tas

Antidopning Norge kommer att lägga fram sin insamlade information till den åtalsnämnd som är fristående från, men utsedd av, Antidopning Norge.

Läs mer: Varannan norrman vill straffa Johaug

Åtalsnämnden består av två professorer (i farmakologi samt endokrinologi), en jurist och en advokat. Åtalsnämnden kommer i sin tur lägga fram sin utvärdering för Norges Idrottsförbund. Det blir sedan det norska idrottsförbundet som blir rättsinstans i frågan och därmed tar det avgörande beslutet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer