Foto: TT

Så här fortsätter Johaug-processen

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaug är avstängd under utredning i två månader. Ett naturligt steg i processen kring skidstjärnans dopningsfall.

Slutgiltig dom ska förhoppningsvis komma under den tiden.

Vad betyder det att Johaug är avstängd i två månader, fram till 18 december?

Att hon är avstängd från tävling och organiserad träning under den perioden, så länge utredningen pågår. Avstängningen är ingen dom, den kommer senare.

Vid dopningsfall i Sverige stängs den aktive av tills vidare under utredning. I Norge gäller två månaders avstängning under utredning.

– De har tidsgränsen för att sätta press på sig själva för att man inte ska ha långt utdragna beslutsprocesser. De kan förlänga den om de tycker att det finns skäl till det, säger Tommy Forsgren, expert på bestraffningsärenden på Svensk Antidoping på Riksidrottsförbundet.

Vad händer nu?

Hittills har Antidoping Norges utredningsenhet kommit fram till att finns underlag som motiverar avstängning under utredning och lagt fram detta till den så kallade påtalenemnden, Antidoping Norges åklagarfunktion som fattade beslut om två månaders avstängning.

Nu fortsätter Antidoping Norge sin utredning och när den är klar lägger man fram ett förslag till påtalenemnden hur ärendet ska bedömas och vilken eventuell påföljd som ska utdömas. Slutligt beslut om dom fattas av domsutvalget. Det är en funktion inom Norges idrettsforbund och Norges olympiska kommitté, på samma sätt som dopingnämnden är i Sverige.

Vilket straff riskerar Johaug?

Maxstraffet för dopning är fyra års avstängning. Johaug kan också komma undan med en varning, men mycket talar för att en längre avstängning är att vänta. I så fall riskerar hon att missa VM i Lahtis i februari nästa år. 2013 stängdes en italiensk cyklist av i 15 månader för clostebol-dopning.

Kommer hon att kunna överklaga domsutvalgets dom?

Ja, idrottens skiljedomstol, Cas, är den sista instansen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.