Charlotte Kalla. Arkivbild. Foto: Bildbyrån.

Så vill längdåkarna tävla i VM och OS

Publicerad

Det internationella skidförbundet vill ändra om i mästerskapsprogrammet för längdåkarna. Och i en stor enkät slår åkarna fast att det finns en gren som borde plockas bort– Charlotte Kallas guld-gren skiathlon.

Hur programmet ska se ut för längdåkarna i kommande mästerskap har varit en het potatis under en tid. Det internationella skidförbundet (FIS) har bland annat lagt fram ett förslag om att inkludera hopp i fristilssprinten – något som bland andra Calle Halfvarsson kritiserat.

Dessutom har förslag om att slopa skiathlon och klassisk sprint varit på tapeten. FIS skickade tidigare ut en enkät till 92 aktiva åkare för att samla in åsikter om de föreslagna ändringarna. Nu har åkarna sagt sitt.

Det är NRK som rapporterar att drygt 72 procent är nöjda med hur tävlingsprogrammen ser ut i dag. Men det finns en gren som splittrar åkarna. Den svenska favoritgrenen skiathlon är en riktig vattendelare och 54 procent av de tillfrågade åkarna vill byta ut grenen mot något annat.

Men vilken gren som ska ersätta skiathlon råder det dock ingen konsensus om men några av förslagen är: 15/30 kilometer jaktstart som baseras på ett 10/15 kilometer långt individuellt lopp, 50 kilometer intervallstart, mixad lagsprint och 15/30 kilometer masstart.

Något som nästan alla är överens om är att den klassiska stilen bör vara kvar i mästerskapen. 92 procent svarar nej på frågan om man bara bör tävla i fristil.

Resultatet av enkäten ska läggas fram för längdkommitén under deras kongress i Grekland. Ett beslut som tidigare fattats av kommittén är bland annat det om stakfria zoner som tvingar åkarna att använda sig av diagonalteknik i större utsträckning.

Dessa grenar vill åkarna ersätta skiatlon med:

Visa

15/30 kilometer masstart 22,58%
15/30 kilometer intervallstart 22,58%

Andra grenar 22,58%
I ”andra grenar” inkluderas följande:
Individuellt lopp över 10/15 kilometer följt av 10/15 kilometer jaktstart
3/5 kilometer prolog följt av 10/15 kilometer jaktstart
Skiathlon över 7+5 kilometer
Skicross sprint (fristil med hopp)
Lagsprint
50 kilometer intervallstart

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer