Britta Johansson Norgren har vunnit långloppscupen tre år i rad. Foto: TT

Så ska långloppscupen locka till fler kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Alla team måste ha lag i både herr- och damklassen och regeln om att man måste vara inom 20 procent av vinnarens tid för att få poäng tas bort.

Det är regeländringarna som ska få öka deltagandet i damklassen i långloppscupen Visma Ski Classics.

I fjol tävlade 232 skidåkare, varav 179 var män och 53 kvinnor. Tävlingsarrangören har som ambition att jämna ut gapet och tar därför till dessa åtgärder.

– När vi startade tävlingen för runt tio år sedan var det bara en handfull kvinnor som tävlade och vi är så klart glada att vi nått över 50, men vi är inte nöjda med det. Vi kan fortfarande göra mer för att öka intresset från kvinnliga skidåkare, säger David Nilsson, vd för Ski Classics, enligt langrenn.com och fortsätter:

– Nu tar vi bort den här regeln om att man måste sluta inom 20 procent av den vinnande tiden i respektive klass för att få poäng. Det ska göra det mer intressant för teamen att investera i yngre kvinnliga skidåkare.

Touren utgörs av tolv tävlingar i Europa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.