Samarbete nyckeln till norskt medaljregn

Uppdaterad
Publicerad

Det norska idrottsundret ger eko långt utanför Norden, medan vi svenskar undrar: vad är det egentligen som skiljer? Vi delar – i princip – språk, klimat och kultur, men ändå är Norge vintersportlandet nummer 1 i världen.

– Man måste se tillbaka till tidigt 90-tal, då började tanken på att jobba på tvärs mellan idrotterna, säger Tore Övrebö som är chef för den norska toppidrotten.

Det handlar alltså om OS i Lillehammer 1994, en startpunkt för en norsk framgångssaga som bara fortsätter. Nu badar norrmännen i 39 färska OS-medaljer, vilket får Sveriges rekord-OS med sju guld och 14 medaljer att framstå som futtigt. Dessutom föder de ständigt nya stjärnor. Slutar en gigant som Marit Björgen så anländer genast en ny i form av Johannes Hösflot Klaebo, i en vinterkultur som alltmer påminner om ett självspelande piano.

Norges idrottsförbund och Norges olympiska kommitté är inte uppdelade, som i Sverige, och norrmännen själva framhåller samarbete inom och mellan idrotter som nyckeln till framgångarna.

– Det som slår utlänningar som kommer hit är att centret här uppe påminner om en barack, säger Lars Arne Andersen som är tränare på den norska Olympiatoppen i Oslo.

– Det är folket inne som gör skillnaden. Det är relationer och kommunikation mellan olika ämnesområden och idrotter, säger Andersen till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.