Stina Nilsson har som junior haft världsrekord i supersprint. Foto: Bildbyrån

Säsongspremiär med 100 meter explosiv supersprint

Uppdaterad
Publicerad

Den 18 november startar säsongen för Vinterstudion i samband med den svenska längdpremiären i Gällivare. Men faktum är att längdsäsongen tjuvstartar redan i dag – med supersprint i Östersund.  Magsjuka har stopp för några åkare men många i landslaget finns med i den något udda tävlingsgrenen 100 meter.

– Det är ganska underhållande och roligt att se på. Det är en ganska ovanlig distans, men jag gillar den, säger SVT Sports expert Anders Blomquist till SVT Sport.

Det blev stora rubriker när Stina Nilsson som 18-åring slog världsrekord på distansen och besegrade flera stora namn i en jippotävling på Bislett i Oslo.

Hon och landslagskollegorna  Ida Ingemarsdotter och Jonna Sundling ställs dock mot riktigt tufft motstånd i Östersund där bland andra nuvarande världsrekordinnehavaren, norska Marte Nordlunde, finns med.

– De svenska tjejerna har jättebra chanser. Med en lite annorlunda tävlingsform så kan det bli överraskningar. Stina är huvudfavorit, men det är små marginaler, säger Anders Blomquist till SVT Sport.

Kolla in Jensen

Världsrekordhållaren Ludvig Jensen är en av flera norska åkare som ställer upp.

– De som inte har sett Ludvig Jensen får se något väldigt spännande och intressant, han har utvecklat en helt ny teknik, säger Anders Blomquist.

Tävlingen inleds med prolog under lördagen. Finalpasset avgörs på söndag klockan 11.00 och sänds direkt i Sportstudion i SVT1/Play. Östersund utgör den första av fyra deltävlingar i en ny sprintcup.

För att kunna genomföra tävlingen kommer Östersunds kommun att lägga ut 500 kubikmeter snö och bygga en läktare med plats för 2000-2500 åskådare.

Så avgörs supersprinten

* Tävlingarna genomförs som sprintlopp över 100 meter i fri stil

* Prologen körs med individuell start

* Därefter körs knockout-heat (fyra åkare i varje heat) där de två bästa går vidare 

* Marte Nordelunde har världsrekordet på damsidan med 12,45 sek. När Stina Nilsson slog världsrekord 2012 var hennes tid 13,19. Ludvig Jensens världsrekord på herrsidan är 11,03.

(Källa: Jämtland-Härjedalens skidförbund/pressmeddelande)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.