Karl-Johan Westberg med sitt livs bästa sprintkval. Foto: TT Nyhetsbyrån

Sensationellt kval av de svenska herrarna

Uppdaterad
Publicerad

De svenska herrarna gjorde överraskande bra i från sig i sprintkvalet i Falun. Karl-Johan Westberg imponerade med riktig en snabb sprint och slutade på en femte plats. Precis som för damerna gick åtta herråkare vidare till finalpasset där fem var bland de tio bästa.

Efter det svenska herrlandslagets manfall i Holmenkollens femmil förra veckan var både Marcus Hellner och Jens Burman tillbaka från sjukdom när världscupsavslutningen i sprint avgjordes i Falun.

Svenskarna stod för strålande prestationer i ett spännande sprintkval när de radades upp efter varandra i resultatlistan. En efter en gick de över mållinjen och för en stund var plats 5-8 som en kompakt grupp av blågult.

Karl-Johan Westberg blev bäste svensk på en femte plats och gjorde sitt livs bästa sprintkval. Calle Halfvarsson några tiondelar efter Westberg på en sjätte plats. Som laginstans var sprintkvalet de svenska herrlandslagets bästa prestation på länge – hela åtta svenska åkare går vidare till finalpasset där fem åkare var bland de bästa tio i kvalet.

”Vi trivs här i Falun”

– Det är jättekul att det är åtta stycken som har gått vidare, de andra gjorde också bra i från sig tycker jag, säger landslagstränaren Ola Ravald till SVT Sport.

– Jag vet inte vad det berodde på att det gick så pass bra men det är fint väder och vi trivs här i Falun. Jag tror vi har bra skidor och de har varit väldigt pigga, så det är kul att de kunde göra ett bra kval också.

Något utmärkande i sprinten var annars att den norske skidstjärnan Johannes Kläbo, som redan säkrat segern i sprintcupen, fick nöja sig med en andra placering efter ryssen Alexander Bolshunov i topp.

Svenskar till kvartsfinal i Falun:

5) Karl-Johan Westberg +2,28

6) Calle Halfvarsson 2,87

8) Oskar Svensson 3,00

9) Teodor Peterson 3,34

10) Viktor Thorn 3,35

17) Anton Persson 4,61

20) Emil Jönsson 5,26

30) Marcus Hellner 7,14

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.