”Jag vill åka allt”

Publicerad

I slutet av november inleds längdvärldscupen i Ruka i Finland. Talangen Stina Nilsson, 22, kommer dit med en kanonsäsong i ryggen.
”Så länge jag kan minnas har jag allt varit extremt målmedveten, velat bli bättre på det jag gör och varit beredd att lägga ned grovjobbet. Jag tror det är medfött”, säger hon till SVT Sport.

SVT träffar Stina Nilsson i italienska Toblach där hon är på träningsläger med det svenska damlandslaget. Hon är envis, disciplinerad, målmedveten, och tar träningen på största allvar. Det är några viktiga ingredienser bakom den framgångssaga som är Stina Nilsson.

Som 22-åring har hon redan tre JVM-guld och ett silver, ett OS-brons från Sotji, och ingen har väl glömt förra säsongens storslam på hemma-VM i Falun som gav henne tre silvermedaljer.

”Otroligt stor resa”

– Det var en otroligt stor resa som jag gjorde, från att ha gått in i säsongen ganska knackigt med dåliga förutsättningar, en överbelastningsskada, och sedan göra något otroligt stort av det, det är jag stolt över. Men guldkornet var verkligen VM, säger Nilsson.

Efter VM i Falun är hon ”Silver-Stina” med svenska folket.

– Det blev så mycket bättre än jag hade kunnat hoppas på, man tar varje dag och bearbetar det och tänker tillbaka: ”vänta, vad gjorde jag egentligen i februari förra året?” Det var häftigt att få lyckas med något som funnits där länge, säger Nilsson.

Jämförs med Björgen

Med en så framgångsrik säsong bakom sig ser det ljust ut för Nilsson inför vintern, bland annat har hon jämförts med norska skiddominanten Marit Björgen.

Och nu börjar en ny resa för den unga talangen. Träningspassen är numera inte bara är upplagda med fokus på sprint, som varit Stinas signaturdistans, utan nu satsas det även på längre distanser.

– Jag vill bli en så komplett skidåkare som möjligt. Inte bara åka en del utan jag vill åka allt, säger Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer